Velika Edith Stein – Završile olimpijske igre – Počeo MODEM na Mrežnici – Preminuo Milan Živčić (63)

9 kol

Danas je spomendan velike Edith Stein koja je postala časna sestra karmelićanka i uzela ime Terezija Benedikta od Križa. Rođena je u židovskoj obitelji Stein u Wroclawu 1891. kao jedanaesto dijete. U ranoj je mladosti izgubila vjeru. Studirala je pedagogiju i filozofiju kod prof. Edmunda Husserlea. Ovaj ugledni profesor i filozof uočio je njezine sposobnosti i uzeo je za asistenticu. Međutim nju je mučila praznina u duši. Posebno ju je dirnulo držanje jedne žene koja je izgubila muža: otvorile joj su se oči za Kristov križ! U njezinom daljnjem duhovnom sazrijevanju pomogla joj je autobiografija Male Terezije. Krštena je 1922. godine. Svoje posljednje predavanje održala je 25. veljače 1933. godine. Njezin se san ostvario: primljena je u karmelićanski samostan iduće godine! Uzela je ime Terezija Benedikta od Križa. Zbog sigurnosnih razloga – počeli su nacistički progoni Židova – sestre su je iz njemačkog karmela poslale u Nizozemsku. Gestapo ju je otkrio i odveo 2. kolovoza 1942. godine. Život je završila u plinskoj komori između 8. i 11. kolovoza 1942. godine. Predosjećala je mučeničku smrt. Zato je puno razmišljala o Kristovu križu i muci. Otkrila je snagu žrtve za druge. Ona nije o križu samo teoretizirala nego ga je nosila s Kristom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je svetom 1998., a suzaštitnicom Europe 1999. godine.

Završila slavlja – Prošla su slavlja kojima smo obilježavali slavni povratak nakon progonstva. Zahvala Bogu i onima koji su se žrtvovali za nas vrhunac je ovih slavlja. Plitvice, Rakovica, Slunj, Cetingrad.. slavili su i zahvaljivali. “Ako Gospodin kuće ne grade uzalud se trude oni koji je zidaju” – kaže biblijska mudrost. Ništa ne znači naše oružje, snaga i  pamet bez Božje ruke.

Završile Olimpiske igre – Jučer su završile u Tokiju olimpijske igre. Ove su igre održane u posebnim uvjetima. Korona koja se nadvila nad svijetom imala je utjecaja i na igre. Prosvjedi samih Japanaca utjecali su na spontanost i ljepotu igara. To je i razumljivo jer Tokio bilježi povećan broj zaraženih. Hrvatska se vraća sa osvojenih 8 medalja:  3 zlatne, 3 srebrne i 2 brončane. Na ljestvici je zauzela 26. mjesto  /SAD na prvom mjestu/.

Počeo MODEM – Počeo je modem-festival na Mrežnici kod Primišlja. Zapravo, počeli su pristizati sudionici. U Slunju se mogu vidjeti ovi mladi ljudi prepoznatljivi po načinu odijevanja i ležernosti. Oni koji dolaze javnim prijevozom nose naprtnjače. Veći dio dolazi kamperima i osobnim vozilima. Smještaju se u kampovima oko rijeke Mrežnice. Dakako, još nije počeo glazbeni dio. Organizatori se pripremaju da sve bude u redu, da bude osigurana opskrba, urednost i čistoća. Dosadašnja iskustva jamče da ne bi smjelo biti problema. Dakako, poduzimaju se epidemiološke mjere. Nitko ne može na festival bez covid-putovnice, dokumenta o cijepljenju. Očekuje se između 4 i 5 tisuća sudionika.

U Slunju jutros

Došli su taksisti i iz Zagreba u Slunj ponuditi svoje usluge dok traje festival

                   

Tragično je preminuo u 63. godini života MILAN ŽIVČIĆ iz Cetinskog Varoša 3. Pogreb u pon. 09.08.2021. u 15 sati na groblju u Sadikovcu. Zanjim žale sestre Jelena i Dragica s obiteljima, rodbina i prijatelji