Pred Veliku Gospu

14 kol

Pred nama je najstariji Marijin blagdan koji se već u 5. stoljeću slavio kao blagdan Marijina rođenja za nebo. Vjera u Marijino uznesenje  temelji se na Kristovoj smrti i uskrsnuću: po smrti je doživjela uskrsnuće tijela što ćemo mi vjernici doživjeti za Dan suda i konačne proslave. No, postoji veliki neprijatelj – sotona – ubojica ljudi od početka, koji nastoji zavesti ljude. On se predstavlja kao onaj koji je zabrinut za čovjekovu slobodu: a ustvari želi nas zarobiti u oholost. Tako će sugerirati da nam ne treba crkva, da možemo sami komunicirati s Bogom. To mu je najvažniji korak: odvojiti pojedinca od zajedništava Kristove crkve. Zatim će mu reći da je on sam sebi “bog” i da radi što mu se sviđa. Tako čovjek upada u oholost i postaje sam sebi božanstvo. Sotona ga drži u pobuni protiv Boga, protiv crkve, molitve, kajanja..Toliko njim zagospodari da čovjek ostaje zarobljen, drogiran. Ako bi se čovjek i želio pokajati sotona mu sugerira da to nema smisla, da mu nema spasa. Završava u očaju. Predlaže mu ili naređuje destrukciju, uništenje kao konačni čin svoje taktike “ubijanja ljudi”. Velika Gospa može nam pomoći da ostanemo u Božjoj milosti, može nam pomoći da se pripremimo na pokajanje i novi početak. Velika se bitka vodi u svijetu za duše naročito mladih, djece. Roditelji mogu sudjelovati u rastu svoje djece u milosti ali nažalost mogu svoju djecu prepustiti utjecaju sotone. Ne samo roditelji nego i oni koji se bave odgojem i obrazovanjem djece, koji rade kao treneri, mogu djecu spašavati ali nažalost mogu ih odvojiti od Krista i spasenja. “Bolje bi bilo da s mlinskim kamenom oko vrata potonu u morskim dubinama nego da sablazne jednog od ovih malenih” – jasan je dragi Isus. 

Mnogi će pohrliti u Marijina svetišta diljem domovine. Kao što je Marija pohitila u gorje k Elizabeti tako i mi hrlimo k Mariji. Ona nas vodi k Isusu koji je za nas umro i uskrsnuo i otvorio nam put u život vječni. Ona je prošla put smrti i uznesenja. Mi je slijedimo…

Večeras slavimo misu u 18 sati u slunjskoj crkvi kao uočnicu blagdana Velike Gospe. Sutra na sam blagdan mise su u Slunju u 8 i 10 sati a u Cetingradu u 12 sati!