Cetingrad: slavlje Velike Gospe

15 kol

Župa Cetingrad slavi Veliku Gospu kao svoju zaštitnicu. Njoj u čast izgrađena je najveća crkva u ovom dijelu Hrvatske upravo u Cetingradu. Misno slavlje zakazano u 12 sati. Prolazimo divnim krajevima prepunim zelenila. Lijepe kuće u Kremenu, Žalčevoj Kosi, Ponoru, Batnogi..Ulazimo u Cetingrad koji je dan općine slavio 7. kolovoza pa se vide još zastavice. Narod se okuplja sa svih strana. Svećenici ispovijedaju u crkvi. Pomirenje s Bogom donosi radost koju nitko drugi ne može dati. U 12 sati počelo je misno slavlje. Crkvu je ispunio narod. Kad kažemo narod onda nmislimo na sve generacije. Nitko to ne može činiti na našoj planeti kao što to čini crkva: od djece do onih u predvečerju zemaljskog putovanja ujedinjeni u vjeri, u molitvi, pjesmi. Misu predvodi slunjski župnik mons. Mile Pecić. Uz njega su vlč. Šimo Božić (Cvitović_Lađevac), vlč. Franjo Jurčević, domaći sin, svećenik u mirovini, vlč. Polde Barić, svećenik u mirovini. vlč. Goran Bužak, župnik iz župe Kapela /Bjelovar/ koji je doveo autobus hodočasnika i šećer na kraju: vlč. Stanko Smiljanić, cetingradski župnik.  Za orguljama Ivica Paulić. Ovaj narod sudjeluje srcem i umom u ovom slavlju. Propovjednik ih uvodi u otajstvu Marijina Uznesenja. Plod Kristove žrtve ljubavi na križu, njegova smrti i uskrsnuće donosi plodove: prvi plod je  Marijino uznesenje dušom i tijelom. Oholost je korijen svih grijeha koji nas odvajaju od Božje ljubavi. A Marija je ponizna službenica. Poniznost je realnost. Ona je ušla u veliki Božji plan spasenja upravo zato što je bila svjesna svoje malenosti. Đavao,  otac laži, zavodi ljude od početka. Isus je pobijedio njegovu moć ali  on i dalje kuša ljude i zavodi ih lažima i gura u oholost. Marija nas vodi k Isusu hrabrom vjerom. Ona je primjer jednog plodnog života koji nalazi svoj vrhunac u Božjoj slavi. Lijepo je narod pjevao, milio. Dođe nam pomisao: zašto sotona želi ljude odvojiti od crkve, zajedništva u ljubavi? Očito čovjek koji je sam lako postaje žrtva oca laži. Divno je bilo pričešćivanje: primanje Kristovog tijela, hrane besmrtnosti koju prepoznaju mnogi kao vrhunac sudjelovanja u ovom slavlju. 

Svećenici u svetištu

Narod je ispunio prostranu crkvu

Crkva Velike Gospe u Cetingradu

Na kraju je vlč. Stanko progovorio narodu. On je pred četiri godine došao u Cetingrad kao župnik. Njegov tihi rad, socijalna osjetljivost, djelovali su izazovno u ovom vremenu. On je pastir koji nenametljivo živi s narodom. Više je bio za druge nego za sebe. Križ loma kuka nosio je strpljivo. Biskup mu je zbog daljnjeg oporavka povjerio mjesto u ekipi svećenika koji će voditi brigu za župu Gospić. U četvrtak 19. kolovoza nakon primopredaje župe vlč. Ivici Toli odlazi u Gospić. Nedostajat će nama svećenicima i narodu koji je u njemu prepoznavao dragog svećenika kojemu je svatko bio “rođo” ili “rodica”.

Vlč. Stanko Smiljanić, župnik

“Danas na dan Velike Gospe,  kad se sjećamo prestanka njezinog zemaljskog života i prijelaza u slavu Očevu, ne možemo zanemariti razmišljanje o svojoj smrti. Sotona, koji želi čovjeka odvojiti od Boga i crkve Božje, radi vrlo lukavo. On je inteligentan pa se pokazuje kao prijatelj čovjeka, koji je zabrinut za čovjekovu slobodu, samostalnost. Uživaj, jedi, pij! Budu svoj! Vodi se velika bitka za duše naše djece i mladih. Sotona mladima želi slobodu bez odgovornosti dok ih ne uvali u ovisnost. Želi ih odvojiti od Crkve, a onda od Boga. O smrti se ne govori. Izbjegava se govor o križu i smrti. Kad to uspije sotona mlade gura u samouništenje, destrukciju. Nažalost, mogu i roditelji i oni koji rade s mladima nasjesti đavolskim zamkama i odvojiti djecu od crkve, Boga. Onda s njima mogu manipulirati. Zadnji čin sotonin je uništenje čovjeka, destrukcija. Mi ćemo se danas zagledati u uznesenje Gospino i pročitati naš put: razmišljat ćemo o smrti ali gledajući u Gospu i njen životni finale. Uznesena tijelom i dušom k Bogu! To je naš  put u vjeri i ljubavi” – iz propovjedi vlč. Pecića.