Danas sv. Jelena: misa u Rakovici u 11 sati

18 kol

Nakon slavlja Velike Gospe u Cetingradu, Rokova u Cvitoviću danas slavimo Sv. Jelenu u Rakovici. A sv. Jelena Križarica, majka je cara Konstantina Velikog. Malo se zna o njezinom ranom životu. Rođena je u siromašnoj obitelji niže klase. Sveti Ambrozije kaže da je bila mljekarica ili radnica u staji. Unatoč niskom porijeklu, udala se za Konstancija Klora, jednoga od vladara Rimskog Carstva. S njim je oko 274. godine dobila sina Konstantina. Dvadesetak godina kasnije suprug ju je napustio kako bi se oženio drugom ženom. Njezin sin Konstantin nikad je nije napustio i uvijek je bio na njezinoj strani. Kada je Konstantin postao carem, pozvao je majku na dvor i dao joj naslov carice. Naredio je svima da joj iskazuju carske počasti i čak dao kovati novac s njezinim likom. Nekako u to vrijeme Jelena se obratila na kršćanstvo. Posebno se zanimala za Isusov križ. Čak se uputila u Svetu zemlju. Dala je izgradi više crkava. Na mjestu poganskog hramu Jeruzalemu našli su, prema predaju, tri križa. Prepoznali su Isusov križ dajući bolesnoj ženi da dotakne sva tri križa. Na tom mjestu car Konstantin dao je izgraditi crkvu Svetoga groba. Kada se 327. vratila u Rim, ponijela je dio relikvija Svetoga Križa sa sobom i pohranila ih u kućnoj kapeli. Kasnije je na tome mjestu sagrađena bazilika Svetoga Križa Jeruzalemskog. Jelena je umrla oko 330. godine u prisutnosti svoga sina Konstantina. 

Godine 2013. u Rakovici je proslavljena 1700. obljetnica slobode koju je car Konstantin dao do tada progonjenoj crkvi. Misu je tada predvodio kard. Bozanić uz prisutnost hrvatskih biskupa i mnoštva naroda te uz izravni prijenos HRT-a.

Oltar sv. Jelene u Rakovici

Danas misa u 11 sati u Rakovici. Inače je ugodan dan u slunjskom kraju. Stiglo je osvježenje ali bez kiše. Ceste su pune turista u oba smjera: prema jugu i sjeveru.