Mirna subota

21 kol

Danas je spomendan Papa Pio X. Rođen 1835. kao Giuseppe Sarto u venecijanskoj pokrajini Treviso, postao je svećenik. Imenovan je biskupom Mantove a onda kardinalom i venecijaskim patrijarhom. Nakon smrti pape lava XIII. 1903. izabran je za papu te uzeo ime Pio X. U srcu mu je ležala obnova crkve. Živio je svetačkim životom.  Počeo je s liturgijskom obnovom. Preporučivao je čestu pričest. Umro je na današnji dan 1914. godine.

Danas, u subotu, u slunjskom je kraju sunčano i ugodno. Uživamo Božji mir koji je mnogima samo san…Vijesti koje dolaze iz svijeta, uznemiruju nas. Drama u Afganistanu, Etiopiji, Sudanu. Ubijen je u Ugandi svećenik p. Joshephat Kasambula…Jihadisti su 18. kolovoza ubili 47 osoba od kojih 30 civila, 14 vojnika i 3 pomoćnika u afričkoj državi Burkina Faso. Katolici u Kini prolaze velike kušnje.

Subota dobiva svoju draž od nedjelje kao vrhunca tjedna. Neposredna priprema za dan Gospodnji krije u sebi ljepotu i uzbuđenje. A vrhunac nedjeljnog počinka je euharistija: misno slavlje koje je neponovljivo i koje nas uzdiže iznad krhkosti vremena. U nedjeljnoj euharistiji zahvaljujemo za primljene darove, učimo se prihvatiti križ i nositi ga s dragim Isusom. Nošenje križa nije besmisleno…”Blago nama, pozvani smo na gozbu Jaganjčevu!