Dan osnovne škole Slunj – Tečaj za brak – Svibanjski pehar

20 svi

Jutros je kišovito i tmurno u slunjsko-plitvičkom kraju. Prognoze govore o provedravanj u popodnevnim satima.

Danas je Dan Osnovne škole Slunj i obilježavanje 140 godina modernog školstva u Slunju. Večeras u 18 sati u dvorani pučkog učilišta povodom 140 godina Građanske škole i izdavanja monografije prigodni program.

Julije Fras u knjizi Topografija karlovačke vojne krajine (1835) bilježi da je na prostoru koji pokriva Slunjska pukovnije bila jedna glavna škola /normalka/ , 6 trivijalnih i jedna škola za djevojčice  a koje uzdržava država. Prvu školu u Slunju osnovao je  1765. učitelj Schinzel koja je za vrijeme nadučitelja Butine  uzdignuta na glavnu školu. U Rakovcu (Rakovica) otvorena je škola 1819. koja je postala glavna škola (normalka).

200516b

Jutros u Slunju…

Ni traga otetim djevojčicama u Nigeriji – Pitanje koje si moramo postaviti: kako je moguće da sve do sada nismo našli djevojčice nakon dvije godine od njihove otmice.? – pita se kard. John Olorunfemi Onaiyekan, nadbiskup Abuje komentirajući novija oslobađanja dvije od 219 djevojčica otetih u noći 14. travnja 2014. iz njihove  škole u Chibok-u na sjeveru Nigerije od strane islamističke sekte Boko Haram. „Znamo da su na stotine žena oslobođene posljednjih mjeseci zahvaljujući operacijama koje provodi vojska“ _ kaže kardinal. „Ali djevojčice iz Chibok-a imaju posebnu važnost zbog međunarodne mobilizacije posrednika u njihovu korist, prema čemu izgleda da ih Boko Haram skriva s najvećom brigom u odnosu na ostale otete osobe. Dakle, ako počinemo pronalaziti djevojčice iz Chubok-a znak je da se organizacija Boko Haram urušava“ – kaže kardinal koji je „jako zabrinut za zdravsveno stanje ovih jadnih djevojčica koje su proživjele velika nasilja. Ljudi Boko Harama su nagrađeni od strane svoje organizacije ne toliko s novcem nego djevojčicama koje su zarobili“ .

200516v

Treći dan tečaja za brak – Večeras u župskoj dvorani u Slunju u 19 sati treći dan Tečaja za brak. Večeras će mladima govoriti mons. Tomislav Rogić o sakramentalnosti braka u svjetlu Biblije. Ovaj svibanjski tečaj pohađa 20 mladih. Radujemo se ovom susretu večeras!  S tim u svezi biskup mons. Mile Bogović, ap. administrator, poslao je dopis koji u cjelosti objavljujemo:

Gospićko-senjska biskupija

Senjskih žrtava 36, Gospić

Predmet. Predbračni tečaj

Župnom uredu Slunj. 47240 SLUNJ

Zbog krivih informacija koje je netko proširio, ovim potvrđujem da su tečajevi za brak koji se obavljaju u Župnom stanu u Slunju pod vodstvom  mons. Mile Pecića u skladu sa svim crkvenim propisima  i svaka crkvena vlast ih prihvaća kao legalne i valjane.

Nije propisano gdje  i tko ima pravo organizirati predbračne tečajeve. Njih može organizirati svaka župa. Prilikom vjenčanja svećenik vjenčatelj treba prihvatiti svaku potvrdu koju je izdala bilo koja katolička župa  u svijetu. Kod nas je već poznata praksa da se u Slunju održavaju predbračni tečajevi i nema nitko pravo osporavati tu praksu. Jasno je da se na razini biskupije i dekanata svećenici mogu dogovoriti i drukčije.

Dakle, predbračni tečajevi u Slunju pod vodstvom slunjskog župnika ne smiju se osporavati. Zaručnici iz svih župa, pa i izvan dekanata i biskupije, mogu ondje valjano obaviti taj tečaj.

To nije bilo nikada upitno ali je to potrebno sa strane ovog Ordinarijata potvrditi zbog dezinformacija koje je netko proširio.

S poštovanjem  biskup – apostolski administrator, mons. Mile Bogović


110516e

SVIBANJSKI PEHAR

Svibanj mi danas pruži

pehar čudesnog pića

nektar je njegov dopro

do zadnje mi pore bića

U pehar je svibanj ulio

bistrinu jutarnje rose

mirise poljskoga cvijeća

i tajnu viline kose

Dok pijem čašu punu

uz glazbu ptičjega kora

vjetar donosi pozdrave

sa žala južnoga mora (M.P.)

 

                   †

Preminula je u 88. godini života MARIJA CINDRIĆ iz G. Kremena 43. Bit će pokopana 21.05.2016. u 16 sati na groblju u Cvitoviću. Za njom žali kćerka Marija s obitelji