U rujnu smo – Slavlja Male Gospe i Križeva – Koncert marijanskih pjesama

1 ruj

Stupili smo u mjesec rujan. Znakovi jeseni opažaju se svaki dan. Kalendarski jesen počinje 23. rujna ali ona je već ušla u naše vrtove, šume i polja. Noći su hladne i počeli smo ložiti u prostorijama gdje boravimo, bar navečer. Sinoć se okupilo društvo uz pečeni i kuhani kukuruz! A to je znak jeseni.

U mjesecu rujnu dva su blagdana koje posebno ističemo: Mala Gospa 8. rujna u Slunju i Križevo u Vagancu 14. rujna.

Za Malu Gospu u Slunju pripremamo se trodnevnicom:  u nedjelju 5. rujna, utorak 6. rujna i srijedu 7. rujna u 18 sati. U nedjelju u 18 sati krunica, u ponedjeljak i utorak u 18 sati mise. Uoči blagdana Male Gospe u utorak 7. rujna u 18 sati nakon mise procesija s upaljenim svijećama oko crkve a nakon mise a u 19 sati koncert marijanskih napjeva.

Na blagdan Male Gospe misa u 8 i 11 sati a popodne u 17 sati misa s blagoslovom male djece.

Konceret marijanskih pjesama Po prvi put u Slunju 07.09. u 19 sati (uoči Male Gospe) koncert marijanskih napjeva. A naš je narod bogat kad je riječ o marijanskim napjevima. Na hodočašćima, slavljima Gospinih blagdana narod je davao oduška marijanskim pjesmama. Ove su pjesme teološko promišljanje Marijine uloge u povijesti spasenja ali i odgovor puka na Marijinu vjeru. Pjesme izvodi KUD “Korana” Slunj i MPS “Lovor” Slunj koji su domaćini a kao gosti pojavit će se ŽPS KUD-a Mostanje (Karlovac). Dirigira maestro Joško Ćaleta.  A maestro Joško Ćaleta veliko je ime u glazbenom svijetu ne samo u domovini. Trogiranin koji je diplomirao u kanadskom Vancouveru radi na zagrebačkom institutu za etnologiju i folkloristiku. On umije svoje glazbeno znanje prenijeti na pjevače i izvući iz njih maksimum.  

Folklorni susret – Na Malu Gospu 8. rujna nakon mise u 17 sati, znači u 18 sati, na trgu pred crkvom, smotra folklora u kojoj će sudjelovati: domaćini KUD “Korana” Slunj, KUD “Graničar” Cvitović, KUD “Lađevčani”, KUD “Cetingradska tamburica”, KUD “Sv. Mihovil” D. Nikšić (organizator).

Križevo u Vagancu 14 rujna: trodnevnica u subotu 11. rujna u 18 sati (predvodi don Petar Belina), u nedjelju 12. rujna u 10.30 sati župnik vlč. Dino Rupčić, u pon. 13. rujna u 18 sati misa i klanjanje (vlč. Ivica Tolla) a prije mise ispovijedanje; na sam blagdan 14. rijna misa u 12 sati koju predvodi don Tomislav Dubinko