Sv. Marko Križevčanin – Večeras koncert marijanskih napjeva

7 ruj

Danas je spomendan sv. Marka Križevčanina, mučenika. Rođen je u Križevcima 1588. godine. Poslan je je u Rim na studij. Nakon studija na rimskom sveučilištu Gregoriana zaređen je za svećenika te se vraća u rodnu biskupiju, ali ga je uskoro ugarski primas zapazio i pozvao u Mađarsku. Bio je profesor i voditelj sjemeništa u Trnavi. Bila su to tužna vremena: vodila se borba između kalvina i katolika. Marko je poslan u Košice sa dvojicom isusovaca gdje je bjesnila borba protiv katolika. Mučili su ih i tražili da se odreknu katoličke vjere. Na današnji dan 1619. Marku su nakon mućenja odrubili glavu. Papa Ivan Pavao II proglasio je svu trojicu svetima 2. srpnja 1995. u Košicama.

Danas je divan ranojesenski dan. Užitak je izići u prirodu i otkrivati čudesa stvaralačke Božje ruke. Jesen ima svoju draž: bogatstvo boja, dozrijevanje plodova…Doživljavamo svoju krhkost ali i živu vezu s izvorom Ljubavi. Čovjek prolazi svoja “godišnja doba”. Jesen života je zapravo novi početak. U zemlji u korijenu trešnje pod dubokim snijegom spava proljeće! Zar i u čovjekovoj krhkosti nije zrno vječnog proljeća! 

Koncert marijanskih napjeva – Večeras slavimo misu u 18 sati uoči Male Gospe u slunjskoj crkvi. Nakon mise procesija s upaljenim svijećama. A zatim koncert velebnih marijanskih pjesama koje izvodi Lovor (KUD “Korana”). Maestro Joško Ćaleta s ovim zborom dao je marijanskim napjevima začuđujuću snagu. Gosti su “Mostanje” Karlovac!

Sa sinoćne generalne probe s prof. Ćaletom u slunjskoj crkvi

 

 

.