Vaganac: slavlje Križeva

14 ruj

Divan sunčani dan. Cesta od Slunja prema Plitvicama i dalje kao u jeku turističke sezone. Treba voziti u koloni i biti strpljiv. Nakon Drežnika Plješivica u daljini plijeni pozornost. Korana posve suha: nakon što su kopali korito i izgradili branu za kupalište kod Čatrnje, Korana kao da se razljutila: u ljetnim mjesecima presuši i zatravi se. Evo nas u centru Vaganca: treća crkva izgrađena u jednoj generaciji djeluje stabilno, mirno i izvanvremenski. Narod se prikuplja. Pola sata prije 12 župnik Dino predvodio je molitvu pred križem podignutim na spomen svih ubijenih i poginulih mještana.

U 12 sati zazvonila su zvona. Čak desetorica svećenika kroz crkvu došla je pred oltar. Vlč. Dino Rupčić, koji po prvi puta kao župnik slavi Križevo, pozdravio je narod i svećenike. Misu predvodi zadarski svećenik don Tomislav Dubinko. Tu je vlč. Josip Šimatović sa Udbine, fra Ivan Šimunac iz Gračaca, sa Plitvica salezijanci don Štef Tribuljak, don Božo Šimičić, (kasnije se pridružio don Mate), preč. Milan Čančar iz Korenice, vlč. Ivica Tolla iz Cetingrada, vlč. Šimo Božić iz Cvitovića, dekan iz Slunja Mile Pecić…Don  Dubinko je govorio o križu koji je ljubav koja nadilazi naš um i srce. Križ ne možemo razumjeti bez uskrsnuća. Križ nije samo neki znak koji nosimo oko vrata nego križ nosimo s Isusom. Križ patnje tada može biti blagoslovljeno vrijeme jer se rađamo za nebo…Svaki put pa tako i danas grupa Vagančanki u narodnim nošnjama vodi pjevanje a pridruži se čitava crkva. Za orguljama g. Pero Čančar. Ovaj narod sudjeluje u ovoj gozbi ljubavi  svim srcem. Mnogi su pristupili pričesti. Župnik Dino mogao je na kraju zahvaliti narodu i svećenicima na odazivu na ovo slavlje. Kako to biva u ovakvim prilikama na kraju smo pozdravili domovinu himnom “Lijepa naša”.

Nakon mise narod je ostao pred crkvom u razgovoru. Druženje se nastavilo u župnoj dvorani. Dobri domaćini pripremili su okrepu za sve: našlo se gulaša, odojka, pića, kolača…

Vlč. Dino predvodi molitvu za pokojne pred križem prije mise

Misnici na oltaru

Pjevačice u narodnim nošnjama

Ovaj narod živi uskrsnu vjeru

Trenutak pričesti

Za orguljama g. Pero Čančar

Nakon mise druženje u dvorani