Sv. Mala Terezija – Danas počinje tečaj za brak –

1 lis

Prvi je dan mjeseca listopada. Izgleda da se i Miholjsko ljeto povlači. Magle i kiše postaju naša svakodnevnica. Danas crkva slavi Malu Tereziju (s dodatkom od Djeteta Isusa). Rođena je 1873. u Normandiji. Kad je imala četiri godine umrla joj je majka. Otac je nadoknadio majku.  Protiv svih pravila, sa samo 15 godina, ušla je u najstroži samostan u Lisieuxu, s nakanom ‘spašavati duše i moliti za svećenike’.Napisala je autobiografiju “Povijest jedne duše”. Knjiga je prevedena uskoro na 25 jezika i tiskana u milijunskoj nakladi. Iako nije bila u misijama proglašena je zaštitnicom misija! Umrla je u 24. godini života ali je u kratkom život učinili više nego neki u 80. Kao djecu naše su nas majke učile molitvu: “Terezijo mala, ponizno te molim, reci dragom Isusu da ga puno volim!” Tek što su počela sricati prva slova djeca otišla u život s ovom molitvicom.

Tečaj za brak u Slunju – Danas 1. listopada počinje tečaj za brak u Slunju. U župskoj dvorani u 19 sati počinje prvi susret  i nastavlja se svakog petka u isto vrijeme a to znači u19 sati. Svaki put je drugi predavač. Dakako, vodimo evidenciju o pohađanju tečaja. Na kraju svaki polaznik dobiva potvrdu o pohađanju tečaja. Tečaj je obvezatan prije sklapanja sakramenta ženidbe.

Generacija zaručnika u listopadu 2011. godine

Tmuran i prohladan prvi dan listopada

Jutros su ovu mladu zmiju našli Franjo B. i Franjo T. kad su čistili lišće oko slunjske crkve. Mislili smo da je poskok ali nam dobri poznavatelj zmija g. Potnar kaže da se radi o riđovki. Poskok ima “zavrnut” nos. Riđovka je također otrovnica i nije se s njom igrati. Uz poskoka ona je jedna od tri zmije otrovnice koliko ih živi na području Hrvatske, uglavnom u kontinentalnom dijelu. Iako otrovna, za razliku od poskoka njezin otrov za ljude nije smrtonosan, ali odlazak liječniku je nužan jer  ugriz izaziva snažnu bol, a moguće su i mučnine.

Donosimo snimak poskoka kojega također često susrećemo u kanjonu Slunjčice.