Nerazrješivost braka…

3 lis

Svima je poznato da je u katoličkoj crkvi brak nerazrješiv. Nekad kao i danas bilo je nasrtaja na nerazrješivost braka koji je valjano sklopljen, u slobodi, na temelju ljubavi. Danas udaraju na svetost braka sa svih strana. Zar se ne bi moglo ponovno započeti ako je brak doživio brodolom? U Isusovo vrijeme također su se vodile polemike o braku. Pitali su Isusa: “Je li mužu dopušteno otpustiti ženu?” Zakonodavstvo je tada predviđalo “otpusno pismo”. Muž je mogao ženi dati otpusno pismo pa je ona mogla sklopiti drugi brak (bez toga pisma bi bila kamenovana). Isusa žele uvući u njihove prepirke i sporenja. Međutim Isus sve vraća na početak- “Zbog okorjelosti srca dopusti Mojsije otpusno pismo!” – reći će Isus, ali vodi ih na početke stvaranja, stavlja pred njih ideal koji treba slijediti: vjernost u dobru i zlu do smrti. Ovaj je ideal nekako potamnio. Ali ostaje orijentir. Mnoge su mlade žene ostale udovice jer im se muž nije vratio iz rata ali nisu se udavale ponovno! Dogodi se da umrije žena u starosti. Muž bez nje ne može i umire za njom. Kolikogod je brak između muškarca i žene danas napadan i relativiziran, on se ipak mjeri idealom koji je Bog postavio: vjernost u dobru i zlu do zadnjega daha. U takvom su braku zaštićena djeca pa i supruzi…

Sa jutrošnje mise u Slunju

Krizmanici se pripremaju za Krizmu koja je predviđena na kraju školske godine. Oni sudjeluju u misnom slavlju svake nedjelje ne kao promatrači nego sudionici. Svake nedjelje njih četvero u svetištu pomažu u svetim obredima.

Danas svi u Šušnjaru! – Danas u nedjelju 3. listopada slavimo sv. Mihovila u Šušnjari, predjelu nedaleko Slunja (Nikšić-Slunj) u šumici gdje su nekad bili vinogradi. Naši su pređi polovicom 18. stoljeća ovdje podigli kapelu sv. Mihovila među vinogradima i slavili Miholje u vrijeme berbe grožđa. Doduše danas nema vinograda ali sv. Mihovil se slavi. U 14 sati u sjeni kapele podignuta je nadstrešnica: ovdje slavimo misu na otvorenom okruženi šumom. Nakon mise narodno veselje. Zajednička fotografija svih koji nose ime Mihovil, Mile, Miljenko, Milan, Mićo, Miha, Mijat, Mihaela, Milica… Uz župnika slavlje će predvoditi vlč Šimo Božić. Dođite! Miholjsko je ljeto!