Potres i rat u nama – Zahlađenje i kiša – Preminuo Ivan Stipetić

7 lis

Vijest o potresu kao da nas nije iznenadila. A vijest kaže: “U srijedu 6. listopada u 21 sati i 57 minuta seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su jak potres s epicentrom na granici s Republikom Bosnom i Hercegovinom, kod Buškog jezera, 20 km istočno od Sinja, na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine”.

S potresima živimo. Možda su gori “potresi” u međuljudskim odnosima. Ljudska povijest zapravo je povijest ratova, progona, osvajanja, logora, nestalih…Mir je samo iznimka a rat kao da je “normalno” stanje. Zašto Bog dopušta potrese, ratove, trpljenje nevinih, stradanje djece…Ovo zbunjuje vjernika i nevjernika. Božju šutnju neki tumače kao Božju nemoć ili kao ravnodušnost. Isus kaže: “Kad čujete za ratove  i pobune, nemojte se prestrašiti. Jer, to se mora dogoditi najprije ali nije odmah svršetak. Potom reče: Ustajat će narod protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. Bit će velikih potresa a na pojedinim mjestima bit će kuge i gladi. Bit će strahovitih pojava i na nebu velikih znamenja”(Lk, 21,7-11).  Zapravo, najveći se rat vodi u nama. Svijet je još pod utjecajem zloga i mi živimo u takvom svijetu. Krist je pobijedio sotonu, začetnika svakoga zla, ali njegov utjecaj još postoji. Sveti je Augustin lucidno opisao rat koji se vodi u svakomu od nas. On uviđa podijeljenost  koja je u nama. On doživljava vedrinu čiste ljubavi i magluštinu niske požude. On će priznati: “I išao sam sve dalje od tebe, a ti si to dopuštao. Razmetao sam se i rasipao, razlijevao se  i kipio u bludu svome a ti si šutio”. On će kasnije priznati da se Bog nije pomirio s njegovim  bludničenjem. On to svjedoči: “Jer ti si uvijek bio prisutan srdeći se milosrdno i najgorčim si čemerima zalijevao sve nedopuštene  moje užitke da tako naučim tražiti užitke bez čemera. I kad to uspijem, da ne nađem ništa osim Tebe, Gospodine!” Isus će to reći: “Ako se ne obratite svi ćete propasti!”

Jutros je zahladilo i kišovito. Sive su magle zakrilile okolna brda. Prohladno je i ugodno je u zagrijanim prostorijama. Možda je to razlog da je sajam četvrtkom u Slunju “zatajio”. Na trgu pred crkvom niti jednog štanda. U gornjem dijelu trga tek koji štand koji samo podsjeća na pravi sajam četvrtkom u Slunju.

                   

Preminuo je u 73. godini života IVAN STIPETIĆ  /Ruškin/ iz Marindolskog Brda 132. Pogreb u čet. 07.10.2021. u 16 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žale žena Bare, sin Slavko, kći Anita, snaha Ivana, zet Milenko, četvero unučadi, praunuka, sestra Bare s obitelji, rodbina