150. obljetnica Rakovačke bune – Dan Hrvatskog sabora

8 lis

Danas je 150. obljetnica Rakovačke bune, ustanka koji je pokrenuo Eugen Kvaternik a cilj mu je bio oslobođenje od tuđinske vlasti. On je pripremao ustanak na širem planu ali se odlučio, možda prerano, podići ustanak u vojnoj krajini, u Rakovici. Dana 7. listopada 1871. u Broćancu je osnovana privremena vlada u kojoj je E.Kvaternok bio regent (Ante Rakijaš ministar rata, Petar Vrdoljak ministar unutrašnjih poslova, Vjekoslav Bach ministar financija, Rade Čuić glavni vojni zapovjednik). Buni se pridružilo nekoliko stotina krajišnika. Ustanički pohod na Plaški nije uspio. Austrijska vojska opkolila je ustaničko područje. Vođe ustanka poginuli su 11. listopada pri pokušaju proboja. Možda je najbolje Matoš ovaj ustanak izrazio stihovima: “Tu leži naš div, naš stid i sram, što bješe kriv jer bješe sam” Ipak, ovaj ustanak zapalio je neugasivi plamičak koji će od vremena do vremena postati oganj. “Guske u magli” odvele su Hrvatsku 1918. u Jugoslaviju koja se pokazala još gorom tamnicom. Hrvatsko proljeće 1971. bilo je vapaj i krik za slobodom: ovaj je pokret mobilizirao čitavu Hrvatsku. Konačno 1990. na slobodnim izborima Hrvatska postaje demokracija koju je trebalo braniti i obraniti od velikosrpske agresije. Danas je Hrvatska članica UN, EU, NATO-pakta, turistička velesila. Dobro je učiti iz povijesti. Inače ćemo morati “ponavljati razred”.

Danas će općina Rakovica obilježiti 150. obljetnicu Rakovačke bune: u 20 sati na pozornici (kod Vatrogasnog doma) pjevat će klapa INTRADE.

Na ovom su mjestu /ulazak u Rakovicu od Plitvica/ pokopani posmrtni ostaci Kvaternika i drugova: god. 1921. preneseni su u zagrebačku katedralu

Dan Hrvatskog sabora – U petak 8. listopada u Republici Hrvatskoj se, kao spomendan, obilježava Dan Hrvatskoga sabora:  sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, ujedno se slavi i 30. obljetnica odluke o hrvatskoj neovisnosti. 

U Slunju je danas oblačno, hladno, kišovito…

Nastavak tečaja za brak – Večeras (petak 8. listopada) nastavak tečaja za brak. U 19 sati u župskoj dvorani u Slunju drugi susret!