Ivan Dobri – Danas svećenička skupština

11 lis

Danas je spomen dobrog Pape Ivana XXIII. Rođen je kao Angelo Giuseppe Roncalli 25.11.1881. u malom planinskom selu Sotto il Monte kod Bergama, u seljačkoj obitelji. Angelo je bio četvrto dijete od trinaestero djece, koliko su ih imali njegovi roditelji Giovanni Battista Roncalli i Marianna, rođena Mazzola. U desetoj godini osjetio je poziv da služi Bogu, te odlazi u sjemenište u Bergamo. Nakon sjemeništa prelazi na Institut sv. Apolinara u Rimu gdje je 1904.zaređen za svećenika. Služi vojni rok 1902/02. Njegove sposobnosti bile su prepoznatljive: jednostavnost i neposrednost. Papa Pio XII imenuje ga kardinalom i potom patrijarhom Venecije. Godine 1958. nakon 11 krugova izabran je u 77. godini za papu te uzeo ime Ivan (Giovanni). Najavio je crkveni sabor s obrazloženjem da crkva nije muzej. Sabor je počeo 11.10.1962. kao Drugi vatikaski sabor. Početak sabora putem eurovizije pratio je čitav svijet. Ovaj sabor je donio preporod u crkvu: crkva se otvara svijetu. Liturgijska reforma daje šansu da Božji narod sudjeluje u liturgiji neposrednije. Misa je na narodnom jeziku. Papa Ivan XXIII zvan Ivan Dobri preminuo je 3. lipnja 1963. u u 82. godini života. U kratkom pontifikatu učinio je mnogo: crkva je krenula hrabro u nova vremena.

Svećenička skupština – Danas se u Gospiću održava svećenička skupština svećenika Gospićko-senjske biskupije. Skupštinu je sazvao biskup mons. Zdenko Križić. Nakon predavanja (na temu zloporaba moći u crkvi) i rasprave, biskup mons. Križić dao je osvrt na stanje u biskupiji a potom su dali svoja izvješća biskupijski uredi i ustanove.Bilo je govora o pastoralnom planu za 2021/22. godinu, sinodi…

Svećenici su uzeti iz naroda i poslani u narod. Zanosno su počeli svoje poslanje služenja Bogu i ljudima. Naoružani “snažnom riječju” u svijetu punom tuge i patnje, u svijetu velikih tehnoloških uspona, revolucija i ratova, velikodušnosti i kukavičluka. U takvom svijetu oni su glasnici uskrsne nade. Krhki i ponekad nespretni pred moćnicima ovoga svijeta, dobivaju čudesnu snagu pred zasjedama zloga. Iza njih stoji ne dobra organizacija niti silna pamet nego dobri Učitelj koji ih šalje kao “kao ovce među vukove”, dobri Učitelj koji je pobijedio zlo ovoga svijeta snagom ljubavi.