Tereza Avilska – Jesen stiže

15 lis

Ne možemo a da ne posvetimo nekoliko redaka sv. Tereziji Avilskoj čiji spomendan danas slavimo. Ova žena ima neobičan životni put. Rođena 1515. u Avili (Španjolska). Bila je tipična djevojka posvećena modi, mladićima i dakako bila je buntovna. Otac ju je sa 16 godina poslao u samostan koji je u početku prezirala. Ovdje je našla redovnica koje nisu redovnički život izabrale iz ljubavi.. Tek u četrdesetim se vratila molitvi. Bila je nagrađena Božjom utjehom. U molitvi je čak levitira (tjelesno uzdignuće)l. Svoja mistična iskustva opisala je znanstvenom ozbiljnošću. Njezina se djela smatraju klasicima duhovne literature. Dala se na reformu karmelskog reda a to znači povratak  siromaštvu i kontemplativnoj molitvi. Umrla je 4. listopada 1582. Zanimljivo da je te godine baš na dan njezine smrti nastupila grgurovska reforma kalendara, koja je kalendaru dodala jedanaest dana! Tako je 4. listopad postao 15. listopad! Proglašena je naučiteljicom crkve.

Još jedan anglikanski biskup u zajedništvu katoličke crkve – Doznajemo da je ugledni anglikanski biskup – koji je bio kandidat za Caterburyjskog nadbiskupa – ušao u puno zajedništvo katoličke crkve. Podsjetimo da je zloglasni engleski kralj Henrik VIII odvojio 1534. godine nasilno englesku crkvu od katoličkog jedinstva i sebe proglasio poglavarom engleske crkve. Ovo samo pokazuje koliko su kraljevi, carevi, diktatori nanijeli zla crkvi u povijesti. Mnogi evangelici su se željeli vratiti u katoličko jedinstvo. Tako je nedavno biskup Michael Nazir-Ali, dosadašnji biskup Rochestera prešao u puno zajedništvo katoličke crkve. Papa Benedikt XVI osnovao je ordinarijat Gospe od Walsinghama  2011. godine a namijenjen je anglikancima koji žele prijeći u katoličko jedinstvo njegujući anglikansko naslijeđe. A takvih je biskupa i svećenika puno. Od 1992. to su: Graham Leonard (London); Conrad Meyer; John Klyberg (Fulham); Richard Rutt (Leicester); John Broadhurst (Fulham); Edwin Barnes (Richborough); Keith Newton (Richborough); Andrew Burnham (Ebbsfleet); David Silk; Paul Richardson; John Goddard (Burnley); Jonathan Goodall (Ebbsfleet).

Jesen stigla u Rastoke

Jesen stiže – Jutros je u slunjskom kraju vedro s maglom u kotlinama. Izlaskom sunca počela se stvarati visoka izmaglica a onda se izvedrilo. Tiho je ali prohladno. Ljubitelji djela Božjih moći će i u ovakvom vremenu otkriti ljepotu skrivenu u igri sunca, magle, suhog lišća…Jesen stiže u svom stilu!

                   

Preminuo je u 82. godini života JURE ŽALAC iz Gnojnica 38. Pogreb u sub. 16.10.2021. u 14 sati na groblju u Cvitoviću. Za njim žale kći Jelena, sestre Marija, Jagoda i Jelena s obiteljima

Preminuo je u 88. godini života naš dragi sugrađanin MILUTIN TEPAVAC iz Slunja. Pokop u petak 15.10. 2021. u 14 sati na groblju u Slunju. Za njim žale kći Jelena, pokćerka Vesna s obitelji, sestra Ljubica, rodbina