Svisveti – općinstvo svetih

1 stu

Danas crkva slavi svetkovinu koju spominjemo u Vjerovanju: vjerujem u općinstvo svetih! Ta pomalo starinska riječ “općinstvo svetih” uvodi nas u današnje slavlje blagdana Sviju svetih. Danas slavimo zajedništvo crkve slavne (spašenih), trpeće crkve koja se čisti od natruha grijeha i crkve na putu a to smo mi povezani vjerom u Krista uskrslog. Ove su zajednice neodvojive, njih povezuje ljubav u Bogu Trojedinom. A jedino ljubav može ljude povezati u zajedništvo u kojem ne gubimo svoju osobnost. Suprotno od toga je “pakao” a to je razjedinjenost. Svi su ljudski pothvati, revolucije, stvorile ne bratstvo i jedinstvo nego diktature. Zašto? Zato što ih ne povezuje ljubav nego interesi pojedinaca i grupa. Sveti će Pavao to blistavo izreći riječima na kraju života: “Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti kojim će mi u onaj dan uzvratiti  Gospodin, pravedni sudac…Ne samo meni nego svima koji s ljubavlju čekaju njegov pojavak” (Tim.4,8). Mi smo djeca Božja po krštenju. To nisu samo lijepe riječi nego stvarnost stvarnija od ovog svijeta koji gledamo svojim očima. Isus u “Govoru na gori”, najljepšim riječima izgovorenim na našoj planeti, proglašava blaženima krotke, milosrdne, čistoga srca, mirotvorce, progonjene zbog pravednosti, žalosne. Među te žalosne spadamo i mi. Naslućujemo kakvi bismo trebali biti i kakav bi trebao biti ovaj svijet a opterećeni smo svojim slabostima. Isus nas već sada proglašava blaženima jer nas vjera koja je isto što i ljubav povezuje u zajednicu spašenih! 

Danas, na svetkovinu Sviju svetih, u Slunju su mise slavljene u 8 i 11 sati. Nakon mise u 11 sati uputili smo se prema groblju gdje smo se pomoliti za naše pokojne, preporučili ih Božjoj ljubavi.

U Blagaju je misa slavljena u 14 sati a nakon mise pohod groblju. U 15 sati na groblju u Nikšiću molitva s odrješenjem.

Na slunjskom groblju danas

Na groblju sv. Magdalene Slunj

Na groblju u Nikšiću

Na groblju u Blagaju

Na groblju u Vagancu

U središtu današnjeg blagdana nisu mramorni spomenici, niti cvijeće a niti smrt: u središtu današnjeg blagdana je sigurnost Isusova uskrsnuća koje sve mijenja…!

Sutra, na Dušni dan, mise u Slunju u 8 i 11 sati te misa s pogrebom u 14 sati!