Martinje – Sajam u Slunju – Preminuo Joso Čop Joža

11 stu

Danas crkva slavi sv. Martina. Ovaj omiljeli europski svetac, zaštitnik je nevoljnika. Njegov grob u Toursu francusko je nacionalno svetište. Rođen je 316. godine u Panoniji. Rođen u vojničkoj obitelji trebao je nastaviti vojničku karijeru. Na školovanju u Paviji susreo se s kršćanstvom. Po očevoj želji postao je vojnik i služio u Galiji. U zimi je susreo prosjaka a nije mu imao što dati pa je odrezao komad svoga plašta i zaogrnuo ga. Još nije bio kršten ali je simpatizirao kršćansku darežljivost. Tu se nekako rodilo njegovo konačno obraćenje. Uskoro se krstio i počinje njegov bogati duhovni život. Posvetio se redovničkom životu. Narod ga je aklamacijom izabrao za biskupa Toursa iako je on bježao od te odgovorne službe. Bio je branitelj slabih i nepravedno zatočenih. Umro je 397. godine.

Sv. Martin nema nikakve veze s vinom. Jedino je njegov blagdan u razdoblju kad se mošt pretvara u mlado vino. Zato su ga počeli slaviti kao “zaštitnika vina”. Ponekad bude neukusno kad obuku nekog pijanca u biskupa koji tobože blagoslivlje vino. Neki neupućeni misle da je to stvarno biskup i da crkva blagoslivlje pijenje vina, da se na Martinje mogu napiti. Sv. Martin, koji je odbacio poganstvo, nema nikakve veze s poganskom praksom opijanja.

Jutros u Slunju

Jutros je tmurno i prohladno u Slunju. Četvrtak je pa su trgovci postavili svoju robu na štandove na Trgu Zrinskih Frankopana u Slunju.

Obilazak štandova

 

Ogulinsko zelje, svježa riba, voće…

Dobro je nabaviti neku sadnicu i posaditi u pravo vrijeme

                   

Preminuo je u 69. godini života JOSO ČOP Joža iz G. Taborišta. Bio je dobar čovjek, marljiv radnik. Pogreb u petak 12.11.2021. u 15 sati na slunjskom groblju. Za njim žali supruga Kate, kćerka Zvjezdana, zet Marin, unuke Anđela i Paola te mnogobrojna rodbina. Suosjećamo s njegovom obitelji i molimo Gospodina da mu otvori vrata raja

Joso Čop (1952-2021)