Prve zornice

29 stu

Jutros je – ne samo u slunjskoj crkvi – slavljena prva zornica. Hladno jutro, sitna kiša na granici snijega, dalo je prvoj zornici pravi ugođaj. Pjesme i čitanja u mrklini noći i u praskozorje vode nas u povijest čovječanstva koje, nakon izgubljenog raja, čezne za spasenjem. “Otvori se zemljo mila, da iz plodnog tvoga krila: u taj sretan blažen čas, svemu svijetu nikne spas!” Adventski napjevi kriju u sebi čežnju, vapaj i predosjećaj da je to na dohvatu ruke. Vjernici čekaju dvostruki dolazak: povijesni Kristov dolazak u naše redove i njegov drugi slavni dolazak koji će biti konačno oslobođenje i početak novog neba i nove zemlje.
Naše bdijenje uključuje vjeru i molitvu. U ovoj pandemiji koja je znak i dokaz ranjenog svijeta, naša je molitva još jača: ona je vapaj da se ne izgubimo u tupom indiferentizmu, sljepoći srca ili beznađu. Snagom vjere mi već sada slavimo uskrsnuće i budno čekamo Kristov slavni dolazak.


Prva zornica u slunjskoj crkvi u 6.20. Tako svako jutro osim subote kad je u 17 sati i nedjelje kad su mise u 8 i 11 sati.


U slunjskom parku može se osjetiti dolazak adventa…


Zornica u Drežniku (foto Gordana)

Zornica je slavljena jutros u Drežniku (fotografiju poslala Gordana), u Cvitoviću, Cetingradu i dakako Slunju. U nekim župama u kojima ne rezidira župnik zornice su povremeno.

Jutros je u Slunju tmurno, brda su sakrivena u magli. Pomalo pada sitna kiša ili rosulja. Ima izgleda da bi popodne moglo granuti sunce…