84. rođendan mons. Marijana Ožure i Dan sjećanja

29 stu

Jučer su se Cetingrađani sjetili svoje tragedije pred 30 godina. Nakon okupacije Slunja 18. studenog 1991. Cetingrad je još pružao otpor do 28.studenog. Nakon okupacije agresori su iskazali neviđenu mržnju prema žiteljima Cetingrada. Najveću crkvu u ovom dijelu Hrvatske sravnili su sa zemljom, opljačkali su i popalili sva sela, protjerali narod koji je živio na svom ognjištu i od rada svojih ruku. Pobili su 46 mještana na zvjerski način. Župnik mons Marijan Ožura spašavao je što se spasiti dade: matične je knjige i neke kipove iz crkve prenio u Kladušu i pohranio kod tamošnjih katolika. Mnogima je pomagao da dođu u slobodni dio Hrvatske. On je sam zarobljen u Vojniću 1994. kad je s muslimanima pokušao doći u Karlovac. Držali su ga u zatvoru 20 dana, ponižavan. Oduzeli su mu sve osobne stvari… Povratak je bio slavan i bolan 1995. Ruševine posvuda. Ali ljubav je izgradila i crkvu u istoj veličini i kuće. Cetingrad je danas općina koja zbog specifičnog položaja ima i neke prednosti. Cetingrad ima brojnu emigraciju koja je vezana uz svoj zavičaj.
Na Dan sjećanja jučer branitelji i mještani položili su vijence pred spomenikom poginulim braniteljima a potom su slavili misu za pokojne. Misu je predvodio župnik vlč. Ivica Tolla uz župnika u miru mons. Marijana Ožuru.

Misa za poginule u ratu u župnoj crkvi koju predvodi župnik Ivica Tolla

Župnik vlč. Ivica Tolla predvodi misu

Danas mons. Marijan slavi svoj 84. rođendan. Odmah poslije ređenja 1963. dolazi u Cetingrad i tu ostaje do dana današnjeg. Zavolio je ovaj kraj i narod. Jednostavno pozna svakoga po imenu i napamet zna brojeve kuća. Dijelio je s narodom progonstvo i povratak, obnovu, radosti i slavlja. Godine 2017. predao je župu vlč. Stanku Smiljaniću i stupio u mirovinu ali je ostao u župi. Danas je s kolegama svećenicima podijelio radost 84. rođendana. Neka ga Bog poživi još dugo među nama!


Mons.
Marijan Ožura sa svećenicima slavi rođendan

Mons. Marijan Ožura između ostalog je i kanonik