Mons. Zdenko Križić zaređen za biskupa

25 svi

Danas je Gospić bio u centru pažnje čitave Hrvatske. Biskupsko ređenje mons. Zdenka Križića u gospićkoj katedrali pobudilo je veliko zanimanje. Zahvaljujući izravnom prijenosu HRT-a ovaj je događaj ušao u svaku kuću. A danas su se mnogi uputili prema Gospiću sa željom da budu sudionici ovog događaja. Iz Slunja je krenuo jedan autobus. Desetak ministranata ponijelo je odore za sudjelovanje u slavlju.

Krenula je procesija iz biskupije prema katedrali. U njoj su gotovo svi biskupi iz Hrvatske i BiH, redovnički poglavari, kanonici. U crkvi su već čekali svećenici koji su “okupirali” lijevu stranu crkve a gosti desnu. Narod je mogao u parku preko živog zida pratiti obrede. Pjevački mješoviti zbor lijepo je pjevao pod vodstvom vlč Josipa Šimatovića. Nakon navještaja Božje riječi slijedilo je biskupsko ređenje. Pročitana je bula imenovanja. Glavni zareditelj je kard. Josip Bozanić uz riječkog nadbiskupa Ivana Devčiča i gospićko-senjskom Milu Bogovića. Budući biskup dao je obećanja da će čuvati poklad vjere, graditi jedinstvo crkve, ostati vjeran Petrovu nasljedniku, voditi brigu za siromašne…Nakon litanija slijedilo je polaganje ruku, mazanje uljem, predaja evanđelja. Novozaređeni biskup sjeo je na katedru i primao cjelov mira od drugih biskupa. Nastavljeno je euharistijsko slavlje.  Prije blagoslova uputio je riječ zadarski nadbiskup Želimir Puljić (predsjednik HBK), generalni vikar mons. Tomo Šporčić, dosadašnji biskup mons. Mile Bogović i na kraju novi biskup mons. Zdenko Križić. Nakon blagoslova otpjevana je hrvatska himna.

Ovo je prvo biskupsko ređenje u Gospiću. Prvi gospićko-senjski biskup Mile Bogović zaređen je za biskupa u riječkoj katedrali. Biskupi i narod prošetali su do športske dvorane gdje je priređena okrepa za sve.

250516e

250516d

250516b

 

 

250516g

 

250516f

250516j

250516i