Bogojavljanje – Pao snijeg – Blagoslov na Trgu i Rastokama

6 sij

Današnji je blagdan poznat kao Tri kralja i Bogojavljanje. Naziv Bogojavljanje je stariji. Ovaj se blagdan slavio od početaka crkve. Krist se rodio za sve ljude, svaki čovjek je pozvan. Ova je poruka toliko oduševila prvu crkvu da su  u današnjem blagdanu prepoznali Božju širinu. To ostaje poruka za sva vremena. Danas slavimo univerzalnost crkve: u njoj imaju mjesto svi narodi i sve kulture.

Trojica mudraca dali su se na put. Vodio ih je razum pročišćen od natruha vremena: strpljivim i poniznim razmišljanjem  probijali su se prema Kristu. Nažalost, mi donosimo brze i nepromišljene odluke. Kao Herod koji je dao pobiti djecu u Betlehemu bojeći se konkurenta. Njegov razum je pomračen. Nismo li i mi ponekad robovi predrasuda, obzira. Donijeli smo odluku ne vođeni razumom nego koristoljubljem. Tri su mudraca nagrađeni za svoj put koji nije bio lagodan. Zato su nam oni poticaj za čišćenje razuma od strasti, zlih nagnuća, od robovanja idolima ovoga svijeta koji se kriju i u medijima. Kako li je težak put danas onima koji osjećaju glas u dubini duše da se dadnu na put. Isto tako, zastrašujuće je kako mogu slijepo vjerovati manipulatorima koji ih zaustavljaju, skreću s puta i sprečavaju daljnji hod.  Danas će iskreni vjernici, usprkos koroni, ljudskim obzirima, sredini koja je ušutkala razum, doći na gozbu ljubavi na kojoj se naviješta Riječ koja nas oslobađa, gdje se čini poklon Ljubavi koja nas ne napušta u našoj “dolini suza”.

Sa jutarnje mise danas

Blagdan Bogojavljanja osvanuo je sa snijegom u slunjskom kraju. Palo ga je desetak centimetara. Snijeg je vlažan pa se stvara bljuzga. Jutros je trebalo očistiti ulaze u kuće.

Danas blagoslov kuća-stanova na Trgu Zrinskih Frankopana u Slunju i u Rastokama. Početak u 14 sati.