Minus deset – Gvozdansko – U ulicama E. Kvaternika, N. Tesle, Lj. Gaja

13 sij

Jutros je minus deset stupnjeva u Slunju. Upravo se danas sjećamo hrabrih branitelja u Gvozdanskom: opkoljeni turskom vojskom nisu se htjeli predati. Na današnji dan u osvit zore 1578. Ferhad paša naredio je vojsci da krenu na juriš. Bilo im je čudno da se nitko nije branio. Kad su provalili gradska vrata začudili su se: našli nepomična tijela smrznutih branitelja. Temperatura je bila tako jaka da su stabla pucala. Ponestalo im hrane, ogrjeva ali se nisu predali. Paša je tražio katolićkog svećenika da ove hrabre branitelje pokopa po katoličkom obredu. Sjetimo se danas ovih hrabrih ljudi o odajmo im poštovanje.

Danas blagoslov kuća u ulicama E. Kvaternika, N. Tesle i Lj. Gaja. Početak oko 9 sati. U pratnji župnika danas su Niko i Mihael. Danas je četvrtak pa je sajam u Slunju ali zbog hladnoće došlo je malo trgovaca. 

U prvoj obitelji s prezimenom Lalić pa Bosanac, Obajdin, Rupčić, Turkalj, Štefanac, Obrovac, Jurčević, Katić, Medved, Žalac, Cindrić, Barić, Puškarić, Moćan…Radi se o prezimenima iz slunjskog kraja. Dobro su informirani o dolasku svećenika pa su uglavnom dočekivali pred kućom. Nakon molitve i blagoslova u svakoj obitelji popričamo o raznim problemima. Obišli smo oko 40 obitelji. Problem praznih kuća i ovdje je prisutan. Neki su otišli zbog posla ili kuću drže samo za godišnji odmor.