Kosovo iz drugog kuta – U 118. godini života – Preminuo Zdravko Raužan

28 tra

Na Bijelu nedjelju 24. travnja u hrvatskoj župi Janjevo na Kosovu okupili su se biskupi porijeklom sa Kosova a na službi u drugim biskupijama. Našli su se tako u Janjevu mostarski biskup Petar Palić i dubrovački biskup Roko Glasnović, obojica iz Janjeva, zatim nadbiskup Bara Rok Gjonllsshaj, umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi, zatim apostolski administrator Južne Albanije Hil Kanashi. Propovijedao je mostarski biskup Glasnović. Po ovome izlazi da je Kosovo rasadište biskupa i svećenika. Iz imena spomenutih biskupa doznajemo da su neki Hrvati a neki Albanci. U katoličkoj crkvi nacionalnost nije na prvom mjestu: na prvom je mjestu činjenica da smo djeca Božja! “Nema više Židov, Grk, Rimljanin, muško žensko, rob slobodnjak: svi smo mi jedno u Kristu” – bilježi sv. Pavao. Tako može biti biskup ili svećenik na službi u drugim narodima. Najbolji su primjer misionari koji udare temelje nekoj mjesnoj crkvi i kad se mjesna crkva osamostali oni mogu ići dalje. Katolička je crkva apostolska: ne samo zato što vuče korijene od apostolskih vremena nego i zato što joj je apostolsko poslanje na prvom mjestu…Ovdje ne navodimo imena svećenika rodom iz Janjeva, sa Kosova, a koji su na službi po drugim biskupijama. Velik broj Janjevaca je nakon rata doselilo u Hrvatsku. Zaključujemo da je crkva na Kosovu živahna kad može druge biskupije obdariti biskupima i svećenicima.  

Danas sajam u Slunju!

Velika ponuda sadnica povrća i cvijeća

Imati svoj vrt i u njemu posaditi povrće i cvijeće ugodno je i korisno

Danas je lijepi sunčani dan u slunjskom kraju. Ovo je dodatni razlog da su mnogi danas došli u Slunj na sajam koji se održava svakog četvrtka. Prošetali smo između štandova. Dobra ponuda sadnica povrća, cvijeća, voća. Stigle su i prve jagode iz Opuzena /15 kn pakovanje/.

Naše drage pčele rade dvostruki posao: skupljaju med i oprašuju vjetove

Najstarija osoba na svijetu u 118. godini život – Nakon smrti Japanke Kane Tanaka /119/ najstarija osoba na svijetu je francuska časna sestra Andre. Rođena je 11. veljače 1904. u Francuskoj. Radila je u službi djece-siročadi i starijih osoba. Prošle je godine preboljela  koronu!  “Osjećam da bi mi bilo bolje na nebu ali dobri me Gospodin još ne želi!” – izjavila je sestra Andre.

                           

Preminuo je iznenada u 56. godini života ZDRAVKO RAUŽAN  iz Rkovice 39a. Pogreb u petak 29.04.2022. u 17 sati na groblju u Rakovici. Za njim žali supruga Ankica, kćerke Slavica i Ivana, otac Slavo, zetovi, unučad, sestra Đurđa s obitelji, rodbina