Katarina Sienska – Susret obitelji u Ludbregu

29 tra

Danas crkva slavi sv. Katarinu koja je zaslužila tituli crkvene naučiteljice. Rođena je 25.03.1347. u Sieni (Italija) kao 25. dijete roditelja i to blizanka. Pridružila se sestrama Dominikankama ali kao trećoredica što joj je pružalo više prostora za aktivnosti. U 21. godini imala je mistično iskustvo. Često je posjećivala bolnice i siromašne. Posredovala je između zaraćenih talijanskih gradova, pomogla da se papa vrati iz Avinjonskog sužanjstva u Rim. U 33. godini razboljela se i  preminula na današnji dam 1380. godine!

U slunjskom parku. Razigrana djeca uživaju u proljetnom sunčanom danu. Doznajemo da je među njima jedna djevojčica iz Ukrajine. Ne razlikuje se od ostale djece na prvi pogled. Ali izgubljeni dom ova krhka djevojčica skriva u dubini duše. Ona je ponijela sa sobom uspomene sretnog djetinjstva, ali i bijeg pred granatama, razaranjima. Začetnici rata bešćutni su prema ovoj djeci. Oni nemaju srca, pretvorili su se u monstrume koji su gluhi i slijepi za plač i suze djece. Ova djevojčica iz Ukrajine steći će ovdje prijatelje, učit će i stjecati nova znanja. Jednom ćemo se uputiti u njenu slobodnu domovinu kao turisti ali i kao prijatelji narodu s kojim dijelimo istu ili sličnu sudbinu.

4. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održava se u Ludbregu 21. i 22. svibnja 2022: u subotu 21. svibnja nakon okupljanja program počinje u 18 sati;  u nedjelju 22. svibnja u 10 sati priprema  a u 11 sati početak misnog slavlja.

Novinarima je podijeljen ovaj proglas:

U nedjelju 22. svibnja tema liturgijskih čitanja bit će darovi Duha Svetoga.

-Svi su dobrodošli na susret. Ludbreško svetište može primiti 100.000 hodočasnika. Dođite. Želimo se zajedno pomoliti, osjetiti da smo jedna obitelj koja se rađa iz Isusove rane, njegovoga boka, snagom Duha koji nas povezuje. Želimo disati Kristovim plućima, njegovim Duhom i želimo da kroz nas teče njegova krv, a to je krv ljubavi. Dođite da se zajedno pomolimo. Ponesimo blagoslov u svoje kuće, u svoje obitelji – pozvao je vjernike biskup Radoš.

Glavne točke programa susreta bit će bdijenje u subotu 21. svibnja u 18 sati, a glavni dio programa bit će u nedjelju kada će od 10 sati krenuti priprema za euharistijsko slavlje koje će početi u 11 sati.