Pobjeda koja pobjeđuje svijet

9 svi

Još smo u ozračju jučerašnjeg slavlja Dana Gospodnjeg, dobrog Pastira. Suprotno od vjere nije nevjera, ateizam, nego strah. Strah nastaje kad se čovjek nađe pred zidom ili situacijom pred kojom je bespomoćan. Posljedice ovakvog stanja su psihotraume. rane u duši. Vjerniku vjera daje snagu da se ne osjeća bespomoćnim pred zastrašujućom situacijom. U vjeri se aktivira Božja svemoć. Pred smrtnom opasnošću na poseban način. Svjedoci smo blaženog umiranja. “U ruke tvoje predajem duh svoj” – Isusove su riječi na križu koje vjernik živi u susretu sa smrtnom opasanošću. Predanje u Božje ruke nije kukavičluk nego kreativni čin, čin ljubavi. Na tom tragu razmišljanja ponovimo riječi sv. Ivana apostola koji kaže da sila koja pobjeđuje ovaj svijet je vjera naša!

Nakon jučerašnjeg slavlja Dana Gospodnjeg u kojem smo se družili i nadahnjivali s Isusom dobrim pastirom koji život daje za druge, počinje naša svakodnevnica. Dopiru do nas užasne vijesti o ubijanju ljudi, djece i žena u Ukrajini. Sramota kršćanskog svijeta! Papa Pio XII. se ljutio kad je počeo Drugi svjetski rat u srcu Europe koja ima kršćanske korijene. Izgleda da nismo ništa naučili.

Danas  “drugo plućno krilo” na istoku Europe, koja se napaja na kršćanskim korijenima,  krvari u nepotrebnom ratu. Jedna poslovica kaže: “Ako svladaš krokodila nemoj ti postati krokodil”. Nažalost, dok neki slave pobjedu nad “krokodilom”, sami postaju krokodili.

U našem kraju kesteni cvatu

Žuti cvjetovi maslačka pretvorili su se u sjemenke: tisuće malih sjemenki poletjet će po livadama, pašnjacima i nastaviti himnu života. Svaka sjemenka je opskrbljena malim “padobranom” pa može na krilima vjetra letjeti kilometre do novog staništa.