Bl. Ivan Mertz: slavlje na poligonu

10 svi

Danas je spomendan  bl. Ivana Mertza, Rođen 1896. u Banja Luci – gdje je završio gimnaziju – upisao je vojnu akademiju u Beču. Studij prekida zbog prvog svjetskog rata. U strahotama rata doživio je obraćenje. Nastavio je studij u Beču i Sorboni u Parizu. Nakon studija dolazi u Zagreb gdje počinje njegovo plodno djelovanje. Predaje kao profesor književnosti ali posebnu pažnju posvećuje radu s mladima, njihovu oduševljavanju za kršćanski život. Javlja se u mnogim katoličkim publikacijama. Preminuo je u 32. godini života! Grob mu je u bazilici Srca Isusova, crkvi koju je rado posjećivao. Veličina života ne mjeri se brojem godina nego žrtvom ljubavi koju smo živjeli. A bl. Ivan Mertz spada u takve velikane.

Danas na misnom slavlju na poligonu

Kapela na poligonu izgrađena je s velikom ljubavlju i ona ovom prostoru daje duhovnu dimenziju

Slunjski vojni poligon, zapravo vojna kapelanija, uzela je bl. Ivana Mertza za svoga zaštitnika. Danas je u kapeli, izgrađenoj 2017. godine na poligonu zalaganjem legendarnog vojnog kapelana vlč. Milenka Majića i zapovjednika poligona brigadira Maria Lilića, proslavljen zaštitnik kapelanije. Okupili su se visoki časnici vojske, vojnici, zaposlenici te gosti iz Slunja na čelu s gradonačelnicom Mirjanom Puškarić. Misu je predvodio vlč. Dino Rupčić uz koncelebraciju domaćina, vojnog kapelana vlč. Josipa Šimatovića i slunjskog župnika. Propovjednik je istakao da je Bl. Ivan Mertz primjer kako svaki član Božjeg naroda može ostvariti duhovnu veličinu. Ivan Mertz nije bio svećenik niti redovnik ali je u ostvario visoki ideal svetosti. U misi su se sjetili svih poginulih vojnika. Ove je godine slavlje bilo skromnije jer su vojni kapelani zauzeti oko organizacije međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdes.

Drugi dio druženja nastavljen je na izvoru Mrežnice. U bajkovitoj prirodi domaćini su počastili goste. Uz šum Mrežnice razgovarali su, radovali se miru i slobodi.    

Vlč. Dino prevodi misno slavlje u kapeli

Na izvoru Mrežnice

Unatoč mrazevima i ledenim kišama pojavili su se plodovi šljiva, najpopularnije voćke u našem kraju (snimio Joso Obajdin).