Prikraćeni u ljubavi

11 svi

Neželjeno ili dovoljno ne voljeno dijete nosi se s time dobar dio života. Ako potreba za ljubavlju nije bila zadovoljena, dijete taj nedostatak jednostavno nosi dalje kroz život. Takva djeca u odrastanju osjećaju neutaživu glad za ljubavlju i prihvaćanjem. U njima se formira osjećaj manje vrijednosti. To ih koči da postignu u životu uspjeh. Čitav život traže razumijevanje. Istina svaki čovjek teži za razumijevanjem ali oni koji su prikraćeni u djetinjstvu u ljubavi bilo roditeljskoj, bratskoj, to se pretvara u pravu dramu….

Sveto pismo definira Boga kao ljubav: “Bog je ljubav”. Dobro je podsjetiti da čovjekova snaga nije u instinktima, nagonima, nego u duhu otvorenom istini. Isus nam je otkrio Boga kao Ljubav. Sveti Ivan bilježi: “Istina će vas osloboditi” . Istina da je Bog ljubav oslobađa nas i od straha pred smrću. Vjerniku smrt nije nepremostiva prepreka. Ona je vrata u novi život: “Tvojim se vjernima život mijenja a ne oduzima”. Iz ovog kratkog razmišljanja proizlazi da istinska vjera liječi naše traume. Molitva  koja može biti osobna ali i zajednička pravi je lijek našoj ranjenoj duši. Naše rane može zaliječiti ljubav a upravo je Bog Ljubav. Boga kao ljubav dosižemo molitvom a najizvrsnija molitva ili vrhunac molitve je euharistija: gdje Krist sebe daje kao hranu besmrtnosti. Euharistija, misa, predokus je vječnosti. Vjernici se okupljaju na gozbu ljubavi u radostima i tugama. Ništa nas ne smije rastaviti od ljubavi Božje. Smrt nas ne može rastaviti od ljubavi Božje. Nažalost, mi sami sebi možemo biti neprijatelji: možemo okrenuti leđa Božjoj ljubavi i ostati u izolaciji što je zapravo pakao. 

Zajednička molitva u svibnju ima posebnu ljepotu i snagu. Vjernici to rade stoljećima. U slunjskoj crkvi okupljamo se od 17.30 sati. Ostaje tajna kako neki imaju tvrdo srce. Pok. vlč Petar Bogut to je s posebnom boli doživljavao. Okruženi tolikim čudesima neki ljudi ne vide Božju čudesnu stvaralačku moć. Tvrdo srce je ravnodušno prema svemu oko nas: njihova je aktivnost samo jelo i piće. Slavu, moć i bogatstvo zub vremena nagriza i odnese. Najljepši trenuci na našem zemaljskom putovanju su trenuci molitve, pogotovo one zajedničke, a vrhunac molitve je euharistija. To daje smisao našem vremenu, to je skupljanje bogatstva koje moljac ne može izgristi. ..