Na početku tjedna

17 svi

Vrhunac tjedna je nedjelja – koju zovemo i Dan Gospodnji – kad slavimo Kristovo uskrsnuće: u Kristovu uskrsnuću vidimo i naše uskrsnuće. Naime, Kristovo je uskrsnuće poput eksplozije kozmičkih dimenzija unijelo u povijest čovječanstva i u osobni život svakoga od nas novu dimenziju. Ponavljamo pomalo otrcanu misao koja ipak ima svoju težinu: Bog ne ispunjava naše lude želje nego svoje velike planove s čovjekom. Tehnološki napredak čovječanstva je igračka prema Božjem planu koji se uporno ostvaruje. Na granicama svojih mogućnosti čovjek ide dalje filozofskom mišlju: izgrađuje misaone svjetove. Ne može se pomiriti sa svojim granicama. U umjetnosti čovjek također otkriva ljepotu neviđenog. Ali tek po ljubavi ili kako mi kažemo po vjeri ulazi u Božje srce: dragi Isus svladava sve ljudske granice pa i granicu smrti i uvodi nas u središte Ljubavi. Radi se o ljubavi koja je spremna na žrtvu križa. Ponekad je ljubav naivna i luda! Ali jedino ona mijenja lice zemlje.  Tehnologija bez Ljubavi je grobnica. Vidimo što tehnologija bez uma i srca radi u Ukrajini. 

Dobro je na početku radnog tjedna sebi neku jaku misao staviti na prvo mjesto i ponavljati je. Uzmimo jednu misao iz jučerašnjeg Evanđelja: “Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas!” Radi se o ljubavi koja ne gleda računicu. Ona nas pogađa u našim “trgovačkim” odnosima. Gledamo sve pod korišću, kolika mi je korist od te osobe. Ako je beskorisna, bježi od nje! Možemo li slijediti Isusa a to znači ljubiti i one od kojih ne očekujemo korist. Veličina osobe je na prvom mjestu a ne korist.  Ljubavlju otupimo tvrdoću srca naših sugovornika.

U našem kraju bagremi cvatu

Čudesa Božje mudrosti  svuda oko nas

Susreli smo Vladu Butinu s plakatom: radi se o još jednom njegovom dokumentarcu  koji će biti predstavljen 19. svibnja pod naslovom “Duša ratnika”