Sloboda djece Božje – Aerodrom Željava oživljava

18 svi

Kad vidiš roba da spava, pusti ga, možda sanja o slobodi. Doista sloboda je san svakog čovjeka. Pjesnici poput našeg Gundulića sanjali su o slobodi. Ono što radimo kao slobodna bića i s ljubavlju ostaje vječno. Nažalost neki slobodu shvaćaju kao slobodu šumske zvijeri: rade što im padne na pamet. Neki slobodu shvaćaju kao neovisnost o Bogu, izvoru slobode i ljubavi. A Bog je izvor slobode. To će veliki Augustin izreći riječima: “Za sebe si nas stvorio Bože i nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi!” Sloboda se rađa u mukama! Krist nas je oslobodio svojom mukom na križu. Slobodu živimo svaki dan i ona ima svoju cijenu. Mučenici u crkvi radije su podnijeli smrt nego pogazili Božju ljubav.  Oni su platili visoku cijenu. Svako umiranje  svojoj sebičnosti povećava slobodu duše otvorene Božjoj ljubavi. A Bog nas je ljubio prije nas. To daje snagu našoj ljubavi.   

Danas je u Slunju pomalo oblačno. Povremeno sunce obasja naš kraj. Oko nas sve buja i raste…

Vojni aerodrom Željava postaje moto-pista – Punih 30 godina vojni aerodrom Željava zjapi prazan. Izgradila ga je Titova Jugoslavija. Uz piste u masiv Plješivice iskopani su tuneli i hangari. Kažu da je utrošeno u njega 10 milijardi dolara. U strahu od vanjskog neprijatelja u utrobi Plješivice držali su avione koji su mogli poletjeti u svaki trenutak. Paradoks je da su odavde jugoavioni polijetali i gađali hrvatske gradove do 16. svibnja 1992. kad ga je agresorska JNA napustila. Prije toga minirala je neke piste. Sa ovog su aerodroma polijetali migovi i gađali obližnje selo Vaganac 8.10.1991. Bila je to demonstracija moći nad jednim selom To je prelilo čašu pilotu Danijelu Boroviću koji je s migom pobjegao na pulski aerodrom.  Nakon povratka slobode 1995. ovaj je aerodrom pao u zaborav. Posjećivali su ga znatiželjnici i skupljači sekundarnih sirovina.

Doznajemo da će aerodrom dobiti novu namjenu: postaje moto pista. Već u rujnu trebali bi po njegovim pistama juriti automobili s više od 1500 KS. Radi se o utrci 402 Street Race. Očekivali smo da to bude sportski aerodrom koji bi imao smisla zbog blizine Plitvica. Ali, dobro je da bilo kakvu namjenu dobije nego da toliki prostor zjapi prazan.

Pogled na Vaganac i Plješivicu ispod koje je aerodrom