Prvi dan lipnja – Preminuo Franjo Bišćanić

1 lip

Ostavili smo iza sebe mjesec svibanj. Prvi dan lipnja sunčan i nasmijan. Jutros je slavljena misa u slunjskoj crkvi u 8 sati. Uz župnika koncelebrirao je vlč. Milenko Majić, vojni kapelan. Crkva danas slavi spomendan sv. Justina koji je i kao kršćanski mislilac zadržao način razmišljanja starih grčkih filozofa. Justin je rođen početkom 2. stoljeća u srcu Samarije, središnjeg dijela Palestine, u poganskoj obitelji. Budući se u gradu njegovala grčka kultura, u njezinu je duhu bio odgojen i mladi Justin. Iz njegovih djela uočljivo je da je bio dobar poznavatelj govorništva, pjesništva, povijesti, a posebice filozofije koja je u to vrijeme bila egzistencijalna, a ne udaljena od života.010615b

Danas u 10 sati u Slunju

010615c

Razgovor u prolazu

Jedna vijest koja nas je obradovala a došla je do nas preko agencije Fides:

Prvi svećenik rođeni Mongolac Joseph Enkh bit će zaređen za svećenika u Ulaan Baaatar-u 28. kolovoza 2016. Zaredit će ga Mons. Wenceslao Padilla, apostolski prefekt Ullan Baatara. Ovaj događaj ima posebnu važnost za mladu crkvu, koja je zaživjela 1992. i koja ima oko 1000 krštenih. Ređenje domaćeg svećenika pobudit će entuzijazam i svijest pripadanja mongolskom narodu crkve koja je bila dugo promatrana kao strano tijelo. – kaže o. Prosper Mbumba, misionar iz Konga, član Kongregacije Bezgrešnog Srca Marijina.

                   †

Preminuo je FRANJO BIŠĆANIĆ. Rođen je 16.12.1942. u Podmelnici. Vjenčao se 1968. s Dragicom Lukač s kojom je podigao troje djece: Željka, Mirjanu i Davora. Dragica je preminula 05.11.2014. Franjo je preminuo u D. Resi 1. lipnja proviđen sv. sakramentima. Bit će pokopan u četvrtak 2. lipnja u 16 sati na slunjskom groblju. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Franjo Bišćanić /1942-2016/