Dar Duha Svetoga -Roditeljski sastanci i dva krštenja u Slunju

5 lip

“U početku stvori Bog nego i zemlju. Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom  i Duh Božji lebdio je nad vodama”.  (Post. 1, 1-2) Ovim riječima počinje biblijski opis stvaranja. Iz kaotične mase Duh Božji stvara uređeni svemir, kozmos. Pogled na zvjezdano nebo ispuni nas divljenjem. Nauka nas uči da je taj proces trajao milijardu godina. Evolucija svemira i naše planete Zemlja nije plod slučajnosti nego je Duh Božji stvaralački djelovao. Otkrivamo posvuda tragove djelovanja Božjeg duha. Remek djelo Božjeg stvaranja je čovjek. Obdaren razumom i slobodom čovjek je poremetio Božji red. Istočni grijeh je čovjekov pad s posljedicama koje osjećamo. Ali Bog ne ostavlja palog čovjeka: Kristov dolazak novo je stvaranje. Čovjek se vraća ili ponuđeno mu je vraćanje u Božji sklad. Isus je smrću na križu pobijedio sile mraka, kaos. Razorio je đavolsku moć kaosa. Nakon uskrsnuća on dariva crkvi Duha Svetoga da je vodi iz kaosa u sklad. Uza svu svoju grešnost i nespretnost Crkva vođena Duhom Svetim vodi prema novom nebu i novoj zemlji. Bez vodstva Duha svetoga crkva bi bila samo jedna od ljudskih organizacija izgubljena u povijesti. Ovako crkva slavi danas svoj rođendan. Njezin rast jamči uskrsli Krist svojim Duhom koji ostaje s nama do svršetka svijeta. Vođeni Duhom Svetim mi se u ovom kaotičnom vremenu možemo orijentirati i donositi plodove koji ostaju. Zar u nama ne zatrepere osjećaji radosti kad uočimo da nas Duh Sveti vodi u život vječni?

Jutarnja misa u 8 sati u slunjskoj crkvi

Roditeljski sastanak – Nakon jutarnje mise jutros u 8 sati održan je roditeljski sastanak s roditeljima prvopričesnika. Prvu Pričest slavimo 22. lipnja (krizmu 19. lipnja) na misi u 11 sati. Župa ima zajedničke haljine u kojima će prvopričesnici pristupiti  k stolu Gospodnjem.

Misa u 11 sati u Slunju

Nakon druge mise u 11 sati roditeljski sastanak s roditeljima krizmanika. Ove se godine priprema 30 osmaša za sakrament Krizme u župi Slunj. Ova je generacija prošla kroz kušnju korone ali su pokazali revnost i odgovornost. Datum krizme 19. lipnja u 11 sati. Dogovoreni su detalji oko krizmanog slavlja. Župa Slunj ima zajedničke odore za krizmanike (crvene) kao i za pričesnike (bijele).

Pod misom u 11 sati kršteno je dvoje djece u slunjskoj crkvi. Malena Marija i Laura okružene svojima najdražima postala su djeca Božja. Radost je to crkve nebeske i ove na putu. Čestitke roditeljima!