Sv. Medardo – Knjiga je dobar prijatelj – Vlč Stanko u Slunju

8 lip

Danas je spomendan sv. Medarda. Rođen je negdje 456. u Picardiji, u Francuskoj. Nerado je prihvatio biskupsku službu ali joj se posvetio sa žarom. Sv. Medarda se dovodi u vezu s prognozom vremena. U narodu je stvorena uzrečica ” Što sv. Medardo daje 40 dana traje”. Drugačije rečeno: kakvo je vrijeme na svečev dan takvo će biti 40 dana.

Noćas je pala jaka kiša u slunjskom kraju. Jutro je oblačno i kiša i dalje pomalo pada. Brda su u magli i nema izgleda da će se pojaviti sunce.

Tamni oblaci nad Slunjem

Knjige – naši prijatelji – Čitanje knjiga je druženje s dobrim i pametnim ljudima. Nije svejedno što čitamo. Naš je život relativno kratak i ne možemo pročitati sve što su ljudi napisali. Zato tražimo knjige koje nas mogu obogatiti, otvoriti nam vidike, osloboditi duhovnu energiju. U mjesecu svibnju najprodavanija knjiga katoličkog izdavača “Verbum” je svjetski bestseler “Izbaci to iz glave” autorice Jennie Allen. Ona ističe da se prava bitka odvija u našim glavama. Nađemo se svako toliko u vrtlogu otrovnih misli koje nas razdiru. Ona predlaže kako prekinuti negativna razmišljanja, otrovne misli i kako održati prostor samoće i zajedništva.

U župnoj dvorani u Slunju ponuđene su besplatne knjige. Dvorana je otvorena od 8 do 17 sati. Mogu se pogledati i izabrati  knjige koje nam zapnu za oko. Radi se ponajviše o godišnjacima Slunjskog dekanata pod nazivom Mostovi za razdoblje od 1993.do 2022. godine ali i o drugim knjigama.

Popodne se ipak razvedrilo i bilo je sunčanih razdoblja. Ovaj snimak prikazuje bijele oblake iznad Slunja u 17.20 sati. Sv. Dakle sv Medardo ponudit će nam i sunčanih dana!

Cetingrad: vlč. Stanko Smiljanić preuzeo župu – Slunjski dekanat

Danas je vlč Stanko Smiljanić posjetio Slunj. Kao cetingradski župnik bio nam je blizak i drag. Povod dolasku je jučerašnji pogreb Ivice Goleka (64) u Cetingradu. Tragedija ove obitelji Golek sve nas je pogodila pred dvije godine kad su troje djece ostala bez roditelja. Djed Ivica zamijenio je djeci odnosno unučadi roditelje . Sada baka Ana ostaje oslonac unučadi. Molimo i nadamo se da će  ova djeca odrastati u ljubavi koja u kušnjama sazrijeva i jača…Vlč Stanko pridružit će nam se u nedjelju 12. lipnja kad župa Slunj slavi svoga zaštitnika – Presveto Trojstvo!

                                 †

Preminuo je u 85. godini života JURAJ BROZINČEVIĆ  iz Grabovca 194. Pogreb u čet. 09.06.2022. u 16 sati na groblju u Drežniku. Za njim žale sin Marko, kćerke Milka i Mira, snaha, zetovi, unučad i