Preminule čč.ss. Cecilija Sabljak i Berislava Mikuljan

17 lip

Preminule č. sestre Cecilija i Berislava – Doznajemo da su preminule časne sestre Cecilija (Mandica) Sabljak i s. Berislava Mikuljan.

Časna sestra Cecilija s krsnim imenom Mandica rođena je u Rakovici 1935. Bila je najmlađa od šestero djece roditelje Jurja i Ane Turkalj. Godine 1954. stupila je u Držbu sestara Srca Isusova /Rijeka/. Prve zavjete položila je 1954. u Crikvenici. Radila je sve što je trebalo u zajednici. Imala je lijep glas i dobar sluh pa je završila glazbeni tečaj. Tako je mogla svirati orgulje i voditi pjevanje po župama. Tako je svirala i vodila pjevanje u župama Bakar, Senj, Ravna Gora, Kraljevica, Cernik, Vežica, Rukavac, Viškovo, Jelenje, a u Porečkoj i Pulskoj biskupiji u Ližnjanu i Brtonigli. U Otočcu je dočekala Domovinski rat , Godine  1992.odlazi u Rijeku i ostaje do svoje smrti. Preminula je 10. lipnja 2022. i pokopana 13. lipnja u grobnici sestara na groblju Drenova (Rijeka).

Sestra Cecilija (Manda) Turkalj

Sestra Berislava Mikuljan preminula je 19. ožujka 2022. u 86. godini života u Dobrinju (Krk). Sestra Berislava s krsnim imenom Manda Mikuljan rođena je u Vagancu 1936. godine. Njezina je obitelj, naročito mati, bila pobožna.  Sestra Jelka iako nije bila časna sestra živjela je kao časna sestra, pomagala župnicima i prednjačila u pobožnost, molitvi i pastoralu. U 23. godini Manda se uputila u samostan sestara Presvetog Srca Isusova u Crikvenicu i započela novicijat 3. listopada 1959. godine. Prve redovničke zavjete na tri godine položila je 3. listopada 1960. godine, a doživotne šest godina kasnije, 3. listopada 1966. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Crikvenici. Uzela je ime Berislava. Radila je kao časna sestra po mnogim župama. Zapamćen je njen rad u Slunju. Osim Slunja radila je u župama: Gospić, Lovinac, Oštarije, Bakar, Lokve i Kosinj.. Bila je komunikativna i voljela je narod. Preminula je u Dobrinju u sestrijskoj kući te je pokopana 21. ožujka 2022. godine na mjesnom groblju.

Hvala ovim dragim sestrama na požrtvovnom radu u pastoralu naših župa i neka ih Božja dobrota nagradi vječnim blaženstvom.

S. Berislava (Manda) Mikuljan