70 godina svećeničke službe

27 lip

Danas smo bili sudionici neobičnog slavlja u samostanu franjevaca u Odri kod Zagreba. Radi se o fra Grgi Sikiriću, franjevcu trećoredcu rođenom u Bibinju 13. veljače 1925.  a koji je danas proslavio 70 godina svećeničke službe. Rođen u mnogobrojnoj obitelji ostao je rano bez oca. Majka je preuzela brigu oba roditelja. Postao je svećenik franjevac. Dao se svim zanosom na pastoralni rad. Udba ga je pratila i osuđen je na godinu dana zatvora. U 50. godini života odlazi u Ameriku raditi za naše ljude koji su u Americi potražili novi dom.

Danas u 11 sati u samostanskoj crkvi franjevaca u Odri oko patra Grge okupili su se subaraća franjevci, prijatelji, vjernici iz župa gdje je djelovao. Počela je misa koju je pater Grga smireno predvodio. Među svećenicima je i slunjski župnik kojemu je pater Grga propovijedao na mladoj misi 1966. u župi Vaganac. Mirnoća kojom pater Grga predvodi misu djeluje smirujuće. Naše vrijeme je vrijeme brzine kad sve mora biti dinamično. Svojom pojavom i životnom dobi naš slavljenik djeluje  smirujuće.

Nakon mise u obližnjem restoranu nastavilo se druženje uz jelo i piće. Kao što je to običaj pale su zdravice. Slunjski župnik Mile Pecić istakao je da je narod jednoglasno tražio da pater Grga propovijeda na njegovoj mladoj misi. Naime, vodio je misije u župi Vaganac pa su ljudi tražili da ga čuju i na slavlju mlade mise. Zdravicu je održao i mještanin iz Bibinja koje je istakao da ih je pater Grga zadužio svojom dobrotom i revnošću, zatim predstavnica naših iseljenika u Americi gdje je pater Graga bio Božji dar našim ljudima.   

Pater Grga predvodi misno slavlje

Patra Grgu okružili su mnoga subraća franjevci

Nakon mise kod ručka pale su mnoge zdravice

Samostan Odra