Slavlje Karmelice na Glavici

16 srp

Noćas je pala slaba kiša ali dovoljno da malo osvježi. Idealan dan za slavlje Gospe na Glavici /Slunj/. Neki su krenuli pješice prema Gospinu svetištu koje skriva gusta šuma. Kapela zasja tek kad se dođe do nje.

Misa na otvorenom: na ulazu u crkvu izgrađena je nadstrešnica s oltarom: narod u hladovini stoljetnih hrastova. Djeluje kao velebna katedrala nakićena stablima kestena i hrasta. Svi su došli pješke bar iz podnožja Glavice gdje su ostavili automobile. U 11 sati zvono je oglasilo početak neobičnog slavlja. Naime, u ovom slavlju sudjeluju – kako je rekao župnik na početku – priroda, stoljetna stabla ali i generacije vjernika koje su ovamo dolazile s vjerom u srcu. Misu predvodi vlč. Stanko Smiljanić kojemu ovo nije prvo slavljenje mise ovdje. Počela je pjesma i molitva. Naše slavlje nije samo slavlje jedne generacije nego tolikih generacija: ovdje su djeca, oni koji su tek prohodali pa do onih u trećoj životnoj dobi. . Naša je crkva velebna baš u tome što okuplja sve generacije koje danas žive ali i one koje su završile zemaljsko putovanje. Vlč. Stanko dovodi u sjećanje ono što potisnemo i zaboravimo u svagdanjim brigama. A zaboravimo da smo djeca vječnosti, da nas Bog voli i iznenađuje nas znakovima ljubavi. Gospa je primjer kako odgovaramo na Božju ponudu…Orila se pjesma i kao da je svaki list upijao riječi i melodiju pjesme koju su i prije nas pjevali. Pričest je vrhunac slavlja i test naše vjerničke ozbiljnosti.

Na kraju mise kratka procesija oko kapele. Ministranti su nosili Gospinu sliku a narod je pjevao. Na kraju u kapeli, kako to dolikuje u ovakvim prigodama, svečani himan “Tebe Boga hvalimo”.

Procesija na kraju mise

Narod se nije odmah razišao svojim kućama. Zasvirale su tambure. Svatko je nešto ponio u torbi i nudili su jedni drugima ono što imaju. To je Isusovo čudo u pustinji: kad ponudimo ono malo što imamo događa se čudo darežljivosti. A doista mogli smo vidjeti sve generacije: neki su po prvi puta donijeli djecu u naručju. Neka su djeca skakutala i okicama snimala što se događa. Ozračje duhovne radosti spustilo se na brdo Glavicu i dotaklo mnoga srca….  

U hladovini stoljetnih hrastova

Tambure zasviraše

Masnica i za velečasnog

  Otkuda ste vi ljudi? Iz Blagaja!