Marija Magdalena – Preminuo Ivan Turkalj (72)

22 srp

Papa Franjo, najveći duhovni autoritet, upozorava da smo blizu prijelomne točke kad je riječ o ekološkoj katastrofi. Papa govori o individualnom i kolektivnom ekološkom obraćenju u poruci za svjetski dan molitve za stvoreni svijet koji se obilježava 1. rujna i traje do 4. listopada kad je blagdan sv. Franje Asiškog, ljubitelja svega stvorenog.  U centru njegove preokupacije je klima i bioraznolikost. Ekološko obraćenje odnosi se na sve ljude: svatko od nas može dati svoj udio u brizi za očuvanje zajedničkog doma a to je naša planeta.

Nije njegov vapaj bez osnove. Požari diljem Europe, klimatske promjene, suše koje uzrokuju migracije stanovništva kucaju sve snažnije na naša vrata.

U općini Rakovica drastična redukcija vode: “Obavještavamo žitelje Općine Rakovica  da zbog nestašice vode uzrokovanim sušnim  razdobljem i pretjeranom potrošnjom vode dovele su do nedostatka vode u vodospremi Lisina. Na žalost, došlo je do trenutka kada je potrebno privremeno zatvarati vodu na lokalnom vodovodu u svim naseljima Općine Rakovice  kako bi se obnovila zaliha vode u vodospremi. Slijedom gore navedenog, privremena  obustava pitke vode biti će danas 15.07.2022 od 14:00 do 18:00 te u subotu 16.07.2022. od 00:00 do 05:00.” iz priopćenja na stranicama Općine Rakovica

Danas je sv. Marija Magdalena, neobična žena kojoj evanđelje posvećuje veliku pažnju. Prije susreta s Kristom bila je velika grešnica. Doživjela je Božje milosrđe i napravila veliki zaokret u svom životu. Slijedila je Isusa i prva je svjedok njegova uskrsnuća. Njezin primjer nada je svakom čovjeku da može učiniti zaokret i poći drugačijim putem. Njezin je primjer isto tako pouka da Božja milost može od velikog grešnika učiniti novog čovjeka.

Na slunjskom je groblju kapela sv. Marije Magdalene. Danas u 18 sati slavimo u toj kapeli misu u kojoj ćemo se sjetiti svih koji počivaju na našim grobljima.

Kapela Marije Magdalene na slunjskom groblju

                                  

Preminuo je u 72. godini života IVAN TURKALJ iz G. Nikšića 65 /rođen u M. Vukoviću, živio u Njemačkoj/. Pogreb u subotu 23.07.2022. u 14 sati na groblju  u Nikšiću. Za njim tuguju supruga Bare, sinovi Kristijan i Miroslav, kćerka Kristina, snahe Marlena i Nikolina, zet Mile, unučad Petar Karlo, Alex, Barbara i Jelena, brat Mile, sestre Jelena i Kate, rodbina