Dođi kraljevstvo tvoje

24 srp

Danas Isus uči učenike moliti. Inicijativa je potekla od njih: nauči nas moliti! Vidjeli su Isusa u osami uronjenog u molitvu pa su željeli i oni tako moliti. Isus ih je naučio molitvu “Oče naš”. Odmah vidimo da je odnos Boga prema čovjeku očinski: Oče naš! Isus poučava da molitva treba biti iskrena, uporna. Navodi primjer prijatelja koji je uporan tražeći u noći od prijatelja kruh za gosta. Bio je uslišan zbog upornosti. Molitva nije samo jedna od duhovnih aktivnosti. Molitva postaje naočale kroz koje gledamo svijet Božjim očima. U molitvi uklanjamo maske, svoje lažne predodžbe i stojimo pred Bogom u iskrenosti srca. Mi molitvom ne namićemo Bogu svoju volju nego pokušavamo se staviti na raspolaganje njegovu planu spasenja. Bog ne ispunjava naše lude želje nego svoj plan spasenja. Slično kao što roditelji neće udovoljiti djetetu koje traži nerazumne i opasne stvari. To izričemo riječima “dođi kraljevstvo tvoje” a to znači da se Božji plan spasenja ostvari. Tako u molitvi izričemo svoju najintimniju bit. Može neki mladić ili djevojka biti inteligentan, moderno obučen, ambiciozan, izvrstan športaš ali ohol ko vrag! Oholost nas zaslijepi: uvjeravamo sebe da smo sve mi postigli pa nam se i Bog treba diviti. Oholost nas odvodi u laž, iskrivljenu sliku sebe u svijetu. Osvajačica olimpijske medalje Matea Jelić posvjedočila je da će najprije Bogu zahvaliti za osvojenu medalju. To je znak realnosti.

Danas se po našim crkvama okupljaju vjernici na najjaču molitvu: slavlje Euharistije. Okupljeni oko Kristova stola vjernici se ujedinjuju u zahvaljivanju. To je vrhunac molitve.

Sa jutarnje mise u Slunju

Jutros je došlo osvježenje u naš kraj. Naoblačilo se ali još ne pada kiša. Nakon jučerašnje vrućine s temperaturom blizu 40 stupnjeva danas je ugodno.

U Blagaju

U Blagaju nakon mise

Danas su u slunjskoj crkvi slavili misu vjernici iz Amerike (USA) sa svojim svećenikom. Putuju po europskim državama a Hrvatska i Međugorje im je na posebnom mjestu. Američko društvo je dinamično: ono je nastalo doseljavanjem a i održava se dolaskom novih migranata iz čitavog svijeta. Američko su društvo obogatili i migranti iz Hrvatske. Čudesno je da tolike nacionalnosti i kulture žive u jednom skladu u Americi. Čudno je da nitko ne želi doseliti u Rusiju  a ruski narod ima negativni prirodni prirast. S  tog gledišta Rusi ne mogu dobiti rat.

Pogreb Jose Vukovića – Sutra 25. srpnja u 15 sati na lađevačkom groblju pokop Jose Vukovića. Pokoj vječni daruj mu Gospodine!