Pelješki most približio jug Hrvatske – Borićevac, rana koja ne zacjeljuje

27 srp

Sinoćnje otvaranje Pelješkog mosta pratila je čitava Hrvatska. Nesretne povijesne okolnosti koje su “presjekle” hrvatsku obalu kod Neuma bila je noćna mora svim stanovnicima južne Hrvatske i brojnim turistima koji su morali čekati satima na prolaz prema jugu ili obratno kod Neuma. Izgradnjom 2404 metara dugog mosta jug Hrvatske s Dubrovnikom odahnuo je a poluotok Pelješac dobio velike mogućnosti razvoja. Državni vrh, kako to dolikuje, bio je prisutan. Bogati kulturno-zabavni program pridonio je pamćenju ovog događaja. Dubrovački biskup mons. Glasnović blagoslovio je most koji je Dubrovnik približio Hrvatskoj i svijetu.  

Borićevac – rana koja ne zacjeljuje – Veliko selo Borićevac sa zaseocima brojilo je 1941 godine 2000 stanovnika koji su slučajno bili Hrvati. Na današnji dan 1941. četnici su pobili iz čista mira 37 Hrvata u obližnjem selu Brotina: bacili su ih u Dabinu jamu. Čak je jedna od žrtava morala svirati frulu dok su ih vodili na stratište. Hrvati iz Borićevca morali su bježati iz svojih kuća a četnici su opljačkali i spalili selo te mjesnu župnu crkvu. Pobili su u mjestu one koje su zatekli: 11 staraca te 44 žena i djece. To su nazvali i slavili kao Dan ustanka u Hrvatskoj. Političar ili uopće ljudsko biće koje drži minimum do sebe ne može danas slaviti u Srbu dan ustanka na dan kad je jedno hrvatsko selo ubijeno. Preživjeli i prognani stanovnici Borićevca nisu se mogli vratiti na svoja spaljena ognjišta ni nakon 1945. godine. Komunistička historiografija držala je ovaj pokolj i progon Hrvata iz Borićevca kao strogu tajnu.  Danas će se okupiti u Borićevcu potomci Borićevljana i ljudi iz Hrvatske te prikazati misu za ubijene i protjerane, spustiti suzu na mjesnom groblju.

2707161a

Dabina jama u koju su četnici bacili 27.07.1941. čak 37 mještana sela Brotine

Koncelebriranu misu u Borićevcu i molitvu na groblju predvodio je gospićko-senjski biskuo pons. Križić

                             

Preminula je u 87. godini života MARE BOGOVIĆ  iz Cerovca 87. Suprug Nikola preminuo je 2015.. Pogreb na groblju u Nikšiću u čet. 28.07.2022. u 14 sati. Za njim žale sinovi Josip i Ante, snahe Mirjana i Marija, unuci  Antonija, Mario, Dajana i Lara, brat Slavo, sestre Roze i Ana te rodbina

Mare Bogović  (1939-2022)