Danas 19. siječnja u slunjskom kraju – Provaljeno u župnu crkvu u Rakovici

19 sij

DSC02705

Danas u slunjskom kraju

190116cc

Jutros je u Slunju bilo minus 10 stupnjeva, na Plitvicama koji stupanj niže a u Korenici kažu da je bilo čak minus 16. Sunce se pojavilo i pomalo dizalo temperaturu ali se vrtjela oko ništice.

190116b

Provaljeno u crkvu u Rakovici – Jutros je slavljena misa u 8 sati u slunjskoj crkvi. Župniku mons. Peciću pridružili su se vlč. Andrija Kekić iz Rakovice i vlč. Milenko Majić, vojni kapelan.
Nakon mise vlč. Andriji javili su rakovački vjernici da je provaljeno u župnu crkvu sv. Jelena. Požurio je u Rakovicu i obavijestio policiju. Doznajemo da su lopovi provalili sakristijska vrata izvana i ona koje vode u svetište, provalili u tabernakul, istresli posvećene hostije te otuđili ciborij i još jedan kalež koji su ostavili u blizini crkve jer su procijenili da je bezvrijedan. Mnogi misle da je crkveno posuđe od zlata a to nije istina. Ono je samo pozlaćeno tankim slijem pozlate i često se puta ta pozlata istroši. Ovo posuđe ima povijesnu i umjetničku vrijednost a u očima vjernika ima sakralnu vrijednost. Korist od ove krađe je beznačajna ali je uvreda vjernicima velika. U tabernakulu se čuva najveća svetinja, sveta Pričest kao vrhunac Kristove darežljivosti nama ljudima. Vjernici su stoga ovom drskom krađom povrijeđeni.

IMG_0007

 

Danas je na groblju u Nikšiću pokopana Marija Paulić koja je preminula u 95. godini života u Zagrebu gdje je živjela u obitelji svoga sina Milana. Nakon pogreba misa zadušnica u slunjskoj crkvi a karmine u restoranu Ribarska.

1901161a  Marija Paulić (1916-2016)

U ponedjeljak 18. siječnaj počela je molitvena osmina za jedinstvo kršćana koja će trajati do 25. siječnja kad crkva slavi Obraćenje sv. Pavla.

190116e

Blagoslov kuće obitelji Ruže Smoljanović danas u 17 sati