9. slunjska večer bećarca

21 kol

Večeras u 20 sati na povijesnom trgu pred slunjskom crkvom – koji nosi ime Zrinskih Frankopana – održana je 9. večer bećarca. A bećarac je porijeklom iz Slavonije. Proširen je diljem Hrvatske. Ovo je napjev u obliku dvostiha koji se sastoji od dva deseterca čije se zadnje riječi rimuju. Godine 2011. UNESCO ga je uvrstio u popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U slunjskom kraju bećarac je popularan. Inicijativa za održavanje slunjskih večeri bećarca potekla je od KUD “Korana” Slunj. Iduće godine bila bi jubilarna deseta večer. Kroz ovih devet godina sudjelovale su brojne folklorne grupe od Slavonije do Like..

Večeras je trg ispunjen brojnom publikom, onima mlađima i starijima. Nakon uobičajenih pozdrava počeli su nastupi pojedinih grupa. A sudjelovale su KUD “Lađevčani” iz Lađevca, KUD “Izvor” iz Rakovice, ŽPS KUD-a “Graničar” iz Cvitovća, KUD “Sv. Mihovil” iz Nikšića, KUD “Široka Kula”, KUD Dangubica iz Kutereva, MPS KUDA-a “Gacka” iz Ličkog Lešća. Kao gosti nastupili su KUD “Šokadija” iz Strizivojne, muška pjevačka skupina “Strossmayeri”, ženska pjevačka skupina “Duge”. Oni su zaslužili nagradu jer su prevalili toliko kilometara da stignu u Slunj. Oni žive s pjesmom pa i s bećarcem.

Bogatstvo narodnih nošnji, napjevi bećarca, pomalo s dozom humora, ispunio je prostrani trg. Kiša koja je prijetila prije početka nastupa pjevačkih grupa izostala je i večer je bila idealna za uživanje u bećarcu.

Na kraju je trebalo dati nagradu. Nagrađeni su svi koji su sudjelovali a žiri je ipak formalno izdvojio KUD “Sv. Mihovil” iz Nikšića koji je dobio prvu nagradu i nagradu za dojam. Nagradu za riječi bećarca dobila je ženska grupa KUD-a “Graničari” Cvitović.

Nikšićani su odnijeli dvostruku nagradu