Generalski Stol: međudekanatski susret

6 lip

0606161b

Danas je u Generalskom Stolu, živopisnom mjestu na cesti poznatoj kao Jozefina koja spaja Karlovac sa Senjem, održana međudekanatska sjednica triju dekanata: Udbinskog, Slunjskog i Ogulinskog. U ova tri dekanata djeluju 23 svećenika (Ogulinski 11, Udbinski 8, Slunjski 5). U 10.30 sati svećenici su se okupili u župnoj crkvi zajedno sa svojim  biskupom mons. Zdenkom Križićem. Klanjanje je predvodio župnik Ivica Tolla u tišini ove simpatične crkve. Iz crkve su se svi preselili u župni stan, u malu dvoranu. Ovdje je ogulinski dekan preč. Robert Zubović pozdravio dvojicu biskupa: mons. Zdenka Križića i novoimenovanog šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića koji je dosada bio upravitelj svetišta hrvatskih mučenika na Udbini.

Župnik u Ogulinskom Zagorju dr. Željko Blagus potrudio se da svećenicima prikaže pobudnicu pape Franje “Amoris letitia”. Predavač je istakao da je ova pobudnica pobudila veliko zanimanje u svjetskim razmjerima. Ali, neki u njoj vide samo ono što žele vidjeti. To su lijevo-liberalni mediji koji u njoj odčitavaju gotovo revolucionarne pomake. Istovremeno tradicionalisti u ovom papinom dokumentu vide opasnost za dosadašnji nauk crkve o braku i obitelji. Međutim, papa je samo unio u postojeće stanje obitelji i braka izloženih velikim kušanjama evađeosku ljubav. Nitko nije  osuđen i crkva stoji uz sve svoje vjernike, pogotovo one kojima je potrebna podrška, skrb, duhovna pomoć. Tako rastavljeni i oni koji žive u civilnom braku a ne mogu se vjenčati, nisu odbačeni. Oni ostaju u zajedništvu crkve iako trenutačno ne mogu sklopiti sakrament. Pastoral rastavljenih nije više samo neka teorija. U diskusiji su svećenici iznijeli konkretne slučajeve s kojima se svakodnevno susreću. Pri tome treba napustiti krutost i pristupati svakom slučaju s pozicije ljubavi. A ljubav pronalazi izlaz iz svake situacije.

Nakon diskusije svećenicima se obratio biskup mons- Zdenko Križić. On upoznava situaciju u biskupiji. Želi biti na raspolaganju svećenicima. Poziva da naše ideje budu evađeoske. Svećenik ne može biti nezaposlen. Crkva raste ne samo po broju vjernika nego i u malim pomacima u vjernosti Bogu. Upozorio je da je nezadovoljan svećenik opasan. Biskup je dogovorio datume posjeta svakom od šest dekanata.

Naš svećenik mons. Tomislav Rogić postao je šibenski biskup. Ovo ga je imenovanje zateklo – istakao je i nalazi se pred velikim izazovom.No, poznavajući našega Tomislava, njegovu jednostavnost, skromnost i radišnost, nadasve ljubav prema Crkvi, ne sumnjamo da će voditi uspješno starodrevnu šibensku biskupiju.

0606161c

Srdačni susreti s biskupom Križićem

0606161d

Izlaganje dr. Željka BlagusaUz župnik

0606161e

Uz župnika Ivicu Tollu domaćin je bio don Robert Zubović, ogulinski dekan

0606161f

 

0606161g

Biskup Križić progovorio je svećenicima kao svojoj braći

0606161h

Nakon ručka svatko je želio ponešto upitati mons. Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, čestitati mu, malo se našaliti…

Neke misli iz pobudnice pape Franje Amoris laeticia: „Crkva ne može odustati od svojih dogmi, ali treba imati više blagosti i milosrđa prema takozvanim nesavršenim katolicima poput onih koji su rastavljeni pa ponovo civilno vjenčani“.

„Glavni izazovi obitelji su : mentalitet protivan rađanju djece, slabljenje vjerske prakse, zlostavljanje djece, selilaštvo, progon kršćana, starost i invalidnost, siromaštvo, kohabitacija i istospolne zajednice, nasilje nad ženama te rodna ideologija.“

„Homoseksualce ne treba odbacivati, ali Crkva nema nikakvih temelja za izjednačavanje heteroseksualnih i homoseksualnih brakova“.

„Parovi koji ne mogu imati djecu, trebali bi usvajati napuštenu djecu, a nepovredivo pravo nerođenog djeteta je da se rodi“.

„Odgoj djece u prvom redu pripada roditeljima, za razliku od uznemirujuće rodne ideologije koja se nameće u obrazovnim sustavima pojedinih država“