Još jedan topli dan – Nejedinstvo pravoslavlja – Danas pogreb Mije Obajdina – Razriješeno razbojništvo u Saborskom

7 lip

070616b

Osmaše smo danas zatekli na odmoru u slunjskom parku: šalju pozdrve našim čitateljima diljem svijeta

Pred nama je još jedan topli ljetni dan. Povremeni mjestimični pljuskovi s grmljavinom više nas ne mogu iznenaditi.

Razriješeno razbojništvo u Saborskom – Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojništva policijski službenici Policijske postaje Ogulin proveli su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakinjom, 23-godišnjakinjom i 20-godišnjakom. Naime, njih se sumnjiči da su 2. lipnja na području Saborskog oko 14 sati ušli u kuću 85-godišnjaka fizički ga napali i otuđili mu više tisuća kuna. Tom prilikom 85-godišnjak je lakše ozlijeđen. 
Po dovršenom kriminalističkom istraživanju osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku PU karlovačke, a nakon toga dovedeni i na Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu – javlja PU Karlovačka. Iz ovog policijskog izvješća vidljivo je da se radi o dvije djevojke i jednom mladiću!

Zbog čestih krađa policija savjetuje građanima:

– da ne ostavljaju novac i druge vrijedne stvari na vidljivim mjestima u vozilu, 

– da u slučaju udaljavanja od vozila provjere jesu li prozori na njihovom vozilu zatvoreni i vozilo zaključano

– da novac i druge vrijedne stvari uvijek budu uz njih, pa tako i za vrijeme odmaranja 

– da u slučaju počinjenja takvog kaznenog djela ŽURNO izvijeste policiju pozivom na broj 192.

 

070616a

Nejedinstvo pravoslavnih crkava – Rusko-pravoslavna crkva trudi se da spasi panortodoksni koncil koji bi trebao početi 19. lipnja na grčkom otoku Kreti. Dva tjedna prije početka povijesnog crkvenog susreta na Kreti moskovski patrijarhat pokušava organizirati 10. lipnja izvanredo okupljanje pravoslavnih crkava. Ovim se želi neka prijeporna pitanja pojasniti kako bi se spriječila propst panortodoksnog koncila u novoj povijesti. Bugarska crkva prijeti nedolaskom ako neka prijeporna pitanja prije toga ne budu riješena. Cilj koncila je ojačati jedinstvo pravoslavnih crkava i ne uvoditi reforme koje se protive crkvenoj tradiciji. Atenski vladika Kyrilos Katerelos misli da bi trebalo donijeti zaključke koji ne bi stvarali nove probleme. Kriza u pravoslavlju proizlazi iz proširenog “etnonacionalizma” koji zastupa partikularne interese i ugrožava crkveno jedinstvo. Vlada zabrinutost kod nekih crkava da koncil na kraju ne samo ne potvrdi jedinstvo pravoslavnih crkava nego da pravoslavne crkve postanu “konfederacija 14 autokefalnih crkava”. Naime 14 je praoslavnih crkava koje su autokefalne (samostalne). Nakon raskola 1054. godine pravoslavne su crkve pod patronatom političke vlasti. Postale su nacionalne crkve kako se koja nacija osamostalila. Nacija je važnija od vjernosti Kristu Spasitelju. S pravom kaže atenski pravoslavni biskup da su etnonacionalizmi pojedinih paravoslavnih crkava glavni uzrok njihova nejedinstva. Pitanje je može li se pravoslavlje izvući iz nacionalizma, zarobljenosti  nacionalnim mitovima.

070616d

Nordijsko hodanje u Slunju više nije senzacija

070616e

Danas u 16 sati na slunjskom je groblju pokopan uz vojne počasti Mijo Obajdin (56)

IZ ALBUMA:

0706163a

Rakovački krizmanici 18.08.1991: krizma u agresorskom okruženju