Počelo Europsko nogometno prvenstvo

11 lip

Europsko nogometno prvenstvo je počelo. Ova najvažnija sporedna stvar na svijetu povezat će ljude raznih kultura, svjetonazora. Tako nogomet postaje nešto više od športa. On jednostavno povezuje ljude na našoj planeti pa i one u kriznim dijelovima svijeta, posebno u konfliktnim dijelovima kao što je Ukraina, Palestina, Sirija… Priželjkujemo da Europsko prvenstvo u ovim tjednima bude vođeno duhom mira, prijateljstva.

Djeca mogu u nogometnoj momčadi naučiti kako drugoga poštivati i kako se zauzimati za zajednički cilj. Djeca razvijaju u nogometu timski rad i samopouzdanje, privikavaju se na fairplay i disciplinu. Ove kvalitete nemaju djeca koja žive na ulici. Jednom riječju, nogomet može odgajati mlade za vrijednosti koje su zajedničke svim ljudima.

Europsko nogometno prvenstvo ujedno je pozornica na kojoj se predstavljaju nacionalne momčadi. Tako će i kockasti ili vatreni predstaviti našu zemlju. Lijepom igrom, borbenošću i disciplinom mogu steći simpatije diljem svijeta. Navijači su posebna priča. U svojim iracionalnim reakcijama znaju nanijeti sramotu svojoj zemlji. Neki navijači ne bi smjeli uopće biti na ovakvom prvenstvu. U svakom slučaju ovih ćemo tjedana uživati u lijepoj igri, navijanju i bodrenju svoje momčadi. „Homo ludens“ ovih će tjedana doći na svoje.

110616c

Kockaste zastavice na automobilima (snimljeno jutros u Slunju)

Današnji raspored utakmica Europskog nogometnog prvenstva: Na otvaranju sinoć 10. lipnja u Saint-Denisu Francuska je pobijedila Rumunjsku s 2 : 1 (skupina A)

11. lipnja u 15:00 u Lensu: Albanija – Švicarska (skupina A)  

11. lipnja u 18:00 u Bordeauxu: Wales – Slovačka (skupina B);

11. lipnja 21:00 u Marseilleu: Engleska – Rusija (skupina B)

12. lipnja, 15:00 u Parizu: Turska – Hrvatska (skupina D)

VIDEO: Zavirite u svijet Vatrenih u Deauvilleu