Danas sv. Ante u Drežniku – Kišovito – Preminuo Predrag Štefanac iz Rastoka

13 lip

Danas je omiljeni svetac Katoličke crkve – sv. Ante Padovanski. Rođen je u Lisabonu 1195. i kršten kao Ferdinand. S 20 godina stupio je u red regularnih kanonika u samostan sv. Vinka kod Lisabona. Tu je proveo dvije godine a potom došao u samostan sv. Križa u Coimbru (KOIMBRU) gdje je proučavao Sveto pismo i crkvene oce, posebice Augustina. Tako se pripravio na službu propovjednika i naučitelja. Za svećenika je zaređen vjerojatno 1219. godine. Već sljedeće godine putuje u Maroko kao misionar. Ipak, to nije bio njegov put, pa ga je Providnost bolešću i drugim nedaćama skrenula na drugi put. Na povratku iz Maroka dospio je na Siciliju i Italiju. Suvremenik je sv. Franje Asiškog. Čini se da sv. Franjo nije u Antunu otkrio nešto posebno. Put do prepoznavanja njegove veličine bio je slučajan. Talent koji je krio u svojoj poniznosti, nenadanom prilikom da propovijeda na jednome svećeničkom ređenju u Forliju, buknuo je tada svom silinom. Otkriveno je njegovo veliko teološko znanje, a sv. Franjo toliko se oduševio njegovom rječitošću i govorničkim darom da mu je povjerio propovjedničku službu. Tako u Riminiju, Bologni, kasnije u južnoj Francuskoj, počinje vremenski kratak, ali nezadrživ i sadržajno neizbrisiv Antunov propovjednički pohod, praćen brojnim ozdravljenjima i čudesima. Za samo desetak godina djelovanja (do rane smrti 1231. g. u Padovi) ostavio je dubok trag. Papa Grgur IX. proglasio ga je svetim samo godinu dana nakon njegove smrti, a vjernički puk slavi ga već osam stoljeća. Njegovi zemni ostaci počivaju u Padovi.

Mnoge su crkve i kapele posvećene sv. Anti. Danas župa Drežnik slavi sv. Antu kao svoga zaštitnika (mise u 12 i 18 sati). Osim Drežnika sv. Ante se danas slavi u Generalskom Stolu, Gornjem Kosinju, Krasnu, Letincu, Ličkom Novom.

Današnje utakmice na europskom prvenstvu:

13. lipnja, 15:00 u Toulouseu: Španjolska – Češka (skupina D)
13. lipnja, 18:00 u Saint-Denisu: Irska – Švedska (skupina E)
13. lipnja, 21:00 u Lyonu: Belgija – Italija (skupina E)

1106165a

Drežnička crkva sv. Ante snimljena 1996. i danas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U obnovu drežničke crkve utrošeno je puno novca i ljubavi

130616a

Jutros u Slunju u 9 sati

Jutros pada kiša u slunjsko-plitvičkom kraju i prohladno je. Kiša je bila potrebna našim vrtovima pa je to Božji blagoslov…Po kafićima i u malim grupama prepričava se jučerašnja utakmica između Hrvatske i Turske. Luku Modrića svi kuju u zvijezde.

                      

Preminuo je PREDRAG ŠTEFANAC iz Rastoka 18. Rođen je 1933. Bio je vjenčan s Barom Živćić s kojom je podigao sina Josipa. Bit će pokopan na slunjskom groblju u srijedu 15. lipnja u 16 sati.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Predrag Štefanac (1933-2016)