Danas 423. godišnjica slavne bitke kod Siska – Pobjeda hrvatske nogometne reperezentacije

22 lip

Danas je 423. godišnjica bitke kod Siska, bitke koja je promijenila povijest Hrvatske i Europe. Nakon pada srednjovjekovnoga bosanskog kraljevstva 1463. godine, Hrvatska je ugrožena. Osmanlije su navalile na Sisak, treća opsada, 22. lipnja 1593. Osmanlijska vojska imala je 12 do 15 tisuća vojnika a ona kršćanska predvođena banom Tomom Bakačem, vojvodom Ruprechtom Eggenbergom i karlovačkim generalom Andrijom Auerspergom, tek oko pet tisuća boraca. Sukobivši se između Kupe, Save i Odre s Osmanlijama, koji su se prethodno bili prebacili s desne na lijevu obalu Kupe, nakon što su ih djelomično odbili, slovenski i njemački strijelci odbili su turski protunapad te prisilili Osmanlije na povlačenje prema Kupi. U međuvremenu je sisačka posada izišla iz utvrde i zauzela mali most kojim se prelazilo na desnu obalu Kupe, te je tako Turcima zatvorena odstupnica. Nije im stoga preostalo ništa drugo nego da pokušaju preplivati rijeku i tako naći spas. Mnogi su se pritom utopili, a među njima i Hasan-paša Predojević. Ostatak se Turske vojske razbježao ostavljajući za sobom naoružanje.

Treba istaći da je ta bitka bila i povod kasnijem velikom ratu što su ga Turci objavili Habsburškoj Monarhiji. Iako je Sisak već nekoliko dana kasnije bio osvojen, ali i nakon godinu dana oslobođen, bitka kod Siska bila je prekretnica koja je naznačila zaustavljanje osmanskog prodiranja dalje u Europu, a imala je i osobit psihološki utjecaj jer je njome prvi put nakon Krbavske bitke uspostavljena ravnoteža na hrvatsko-turskoj granici. O važnosti te pobjede govori i to da se vijest o Sisačkoj bitki iznimno brzo proširila cijelom Europom sve do Britanskih otoka.

Zašto o ovom povijesnom događaju iznimne važnosti danas šute mediji. Danas će posvetiti veliku medijsku pozornost odlasku šačice ljudi u šumu 1941. negdje kod Siska a ovaj događaj koji je prepoznala čitava Europa i koji je preokrenuo tijek povijesti gotovo ostaje nezapažen.

Sinoćnja pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije i to ne bilo koga nego španjolske momčadi (prvak Europe) pobudila je oduševljenje ne samo u Hrvatskoj nego je i Europa morala odati priznanje Hrvatskoj. Kao što je pobjeda kod Siska 22. lipnja 1593. odjeknula Europom i najavila zalazak turskog carstva, pobjeda Hrvatske na Euru 2016 potvrđuje Hrvatsku kao nogometnu silu.

Ivan Perisic, 27 anni AP