Susret svećenika dviju biskupija u Otočcu

22 lip

Prostor današnje Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije crkveno-pravno doživljavao je velike promjene u prošlosti. Konačno, 2000. godine ovaj je prostor definiran: Riječko-senjska nadbiskupija postaje Riječka nadbiskupija i Gospićko- senjska biskupija. U Rijeci je sjedište riječkog nadbiskupa i metropolite a u Gospiću sjedište gospićko-senjskog biskupa. Povijesne i crkvene veze nisu mogle prestati u novom ustroju. Jedna od takvih veza koja se održava svake godine je “svećenički dan”. Naizmjenično se svake godine okupe svećenici obiju mjesnih crkava u određenom mjestu. Ove je godine na redu Gospićko-senjska biskupija koja je odredila Otočac za susret. Danas u 10 sati počeli su stizati svećenici iz obiju biskupija. Domaćin biskup mons. Zdenko Križić i biskup u miru mons. Mile Bogović pozdravili su nadbiskupa i metropolitu mons. Ivana Devčića i njegove svećenike. Nakon okupljanja i pozdrava u župskoj dvorani, slijedio je sat povijesti u parku kod crkve. Prof. Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora, svećenicima je osvijetlio zanimljivi projekt. Potreba da se neki važni događaji u povijesti ne zaborave ostvareni su na zanimljiv načun. Tridesetak kamenih blokova (težine 1 tonu) obrađuju zaslužne povijesne ličnosti i događaje u Gackoj dolini. Tako je ovo svojevrsna povijesna čitanka ili jednostavno knjiga iz koje putnik i prolaznik može puno toga pročitati. Svojom vizuelnom pojavom ovo kamenje govori ili pobudi pažnju prolaznika. On neće doznati sve podatke ali će ga ovo neobično kamenje svojom masivnošću, oblikom i strpljivošću potaknuti na razmišljanje.

U 11.45 počela je misa u prostranoj otočkoj crkvi Presv. Trojstva. Župnik-domaćin mons. Tomislav Šporčić sa suradnicima potrudio se da doček, boravak i misno slavlje budu dostojanstveni. Biskup mons. Zdenko Križić pozdravio je nadbiskupa Devčiča i njegove svećenike. Staroslavensku misu predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović uz koncelebraciju biskupa – domaćina mons. Zdenka Križića i nadbiskupa  Mons. Ivana Devčić te 60-ak svećenika. Pjevao je zanosno stroslavensku misu senjski katedralni zbor pod okom maestra Špike. Bilo je ugodno čuti ovaj pomalo zaboravljeni jezik kojim se slavilo Boga u liturgiji i katedralni zbor koji je svojim pjevanjem ne samo oživio ovaj jezik nego ispunio crkvu glasovima koji dižu dušu k Bogu.

Nakon mise okrepa u restoranu Zvonimir a onda posjet izvorima Gacke. Svećenici su mogli pogledati izvore Majerovo i Tonkovićevo vrilo koji šalju bistru pitku vodu u prelijepu rijeku Gacka koja ovoj dolini znači život. Mogli su vidjeti mlinice-vodenice i popiti ovu vodu koja je jedna od najkvalitetnijih u Hrvatskoj.

220616f

Za sata povijesti

220616e

 

220616c

Ulazak u crkvu

220616a

Nadbiskup Devči, biskup mos. Zdenko Križić i biskup u miru mons. Mile Bogović

220616d

 

220616g

Izvor Gacke: Majerovo vrilo

220616h

Vodenice su nekad značile život a danas su atrakcija