Papa se vratio iz Armenije

27 lip

Papa Franjo vratio se sinoć iz pastoralnog posjeta Armeniji. Euharistijska liturgija bio najvažniji događaj u cijelom Papinu putovanju u Armeniju. “Već smo od jučer navikli vidjeti mnoge koji su sudjelovali na večernjoj molitvi: bilo je 50.000 ljudi, a ni danas ih nije bilo manje ni ovdje, u Etchmiadzinu. Svečana je liturgija izuzetna stvar, jer Istočnjaci rijetko slave na otvorenom. Jedna stvar koja nas je iznenadila i koja puno govori o tome kako Papu u Armeniji cijene, je činjenica da se njegovo ime dva puta spomenulo za vrijeme Euharistije: prije liturgije dobili smo knjižice – i to je za nas bilo veliko iznenađenje. Još jedna vrlo važna stvar, je živi pljesak za Papu, živo reagiranje naroda, biskupâ; pogotovo kada je, na kraju svoga govora, Papa od Katolikosa zatražio blagoslov. Svi su se istočni apostolski biskupi na tu gestu ustali, što je veoma ganulo srce svih Armenaca. Posjet je eto završio i svakako je to, za ovu zemlju i u ovom trenutku, riječ o povijesnom posjetu: Papa je prije svega s Armencima želio moliti, biti im blizu u vrijeme koje za njih nije nimalo lako: znamo da Armenija upravo proživljava ne baš miran period svoje povijesti. Vraćamo se u Rim puni dobrih dojmova o toj zemlji, ali prije svega o prihvatu i ljubavi koje armenski narod gaji prema papi Franji – kazao je na koncu svoje izjave pater Majewski koji je pratio papu Franju.

Na povratku iz pastirskog pohoda Armeniji papa Franjo nadletio je Tursku, Bugarsku, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Po tradiciji Papa je uputio brzojave predsjednicima navedenih država. Po ulasku u hrvatski zračni prostor jučer nešto prije 20 sati papa Franjo uputio je brzojav i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.
Leteći zrakoplovom iznad Hrvatske na mom povratku iz Armenije ponovno Vama, Vaša ekselencijo, i Vašim građanima šaljem najbolje želje uz obećanje molitve za hrvatski narod, stoji u brzojavu.

Papa Franjo odao nam je malu tajnu: «Navečer prije spavanja ovako molim: “Gospodine, ako hoćeš možeš me očistiti” i izmolim pet puta Oče naš za pet rana Isusovih”. Jednostavno, zar ne?