Senj: održana sjednica Senjskog kaptola

28 lip

Danas u 10.30 sati u Senju su se okupili kanonici Senjskog kaptola na redovitu godišnju sjednicu. Sjednicu je sazvao prepošt (prepozit) mons. Mile Čančar. Prisutni su bili mons. Tomislav Šporčić, mons. Marijan Ožura, mons. Mile Pecić  i preč. Richard Pavlić. Začasni kanonici, koji još nisu uvedeni u službu, nisu bili prisutni. Kanonici su izmolili Treći čas brevijara u senjskoj katedrali kao što su to činili senjski kanonici u prijašnjim vremenima. Sjednica je nastavljena u župnom stanu. Tajnik i zapisničar mons. Mile Pecić pročitao je zapisnik sa prošle sjednice. Mons. Tomislav Šporčić govorio je o provedbi pastoralnog plana u 2015/2016. te dao sugestije za novu pastoralnu godinu 2016/2017. Pastoralni plan u ovoj godini je uglavnom izvršen. Hodočašće u Poljsku s četiri autobusa jedan je od uspješnih programa. Tečaj za formaciju laika-suradnika u pastoralu koji se održava u Otočcu uspješno je radio. Certifikat koji dobivaju na kraju formacije jamči da mogu sudjelovati u pastoralu župe.

Što se tiče plana za iduću pastoralnu godinu mons. Šporčić predlaže sakrament pomazanja odnosno pastoral bolesnika kao temu. Papa Franjo slijedeći Krista posebnu pažnju posvećuje onima na periferiji. Tako bismo i mi mogli u idućoj godini posvetiti posebnu brigu bolesnima. Kanonici su propitkivali ovu temu. Sprovodi nisu samo ritual ili održavanje običaja. Sprovodi su prilika kad progovara kršćanska nada. Posebnu pažnju posvetiti navještaju Riječi koja uvodi u istinu i podsjeća nas na ono što zaboravljamo.

Što se tiče slavlja Karmelice u Senju ove godine neki kanonici neće moći sudjelovati jer je slavlje ove godine subotom kad imaju u svojim župama puno posla. Budući da se održava Trodnevnica uoči Karmelice u Senju, bilo bi uputno da se  koji dan Trodnevnice prihvati kao dan uvođenja u kanoničku služnu. Začasni su kanonici preč. Luka Blažević i preč. Nikola Turaklja. Preč. Richard Pavlić je mišljenja da bi mogao biti četvrtak 14. srpnja dan za njihovo uvođenje.

Kanonici su nastavili s diskusijom o raznim temama i tijekom ručka za koji se pobrinula s velikom ljubavlju gđa Tomljanović.  Lijepi sunčani dan bila je prilika da dožive načas Senj suncem okupan i osjete senjsku buru koja je ugodno rashlađuje.

2806161a

Petorica kanonika Senjskog kaptol

2806161c

Senjska katedrala

2806161b

Senj govori jezikom prošlosti i sadašnjosti

2806161d

Na povratku posjet Sincu i Gackoj dolini