Prvi dan srpnja – Prvi petak

1 srp

Prvi dan mjeseca srpnja sunčan. Jutros je u Slunju ugodnih 18 stupnjeva. Počinje vrelo toplo ljeto, turizam u punom zamahu.

Danas je i prvi petak u mjesecu koji kršćani posebno slave. Ljubav Kristova progovorila je na križu na dramatičan način: dao je sebe i prolio zadnju kap krvi za čovjeka. Ljubavlju se digao iznad mržnje i svakog oblika zla. Bog nas ljubi bez uvjeta pa i onda kad smo mi ravnodušni, grubi, cinici, kad mu okrenemo leđa. U prvi petak u  mjesecu kršćani odgovaraju na Božju ljubav molitvom, pjesmom, zahvalom…Danas u 18 sati u Slunju misa, prije mise pola sata mogućnost ispovijedi a nakon mise klečanje koje je odgovor na Kristovu ljubav.

Ako nekoga zanima ova tema nek pokuša dalje razmišljati! Isus Krist je izabrao smrt, onu koja sadr­ži tjeskobu i mnoštvo pitanja, smrt u napuštenosti, sramoti i velikoj patnji, ali ne zato da bi ju prvenstveno uklonio, nego zato jer nas je lju­bio. On nas želi izvesti iz mraka, smrti, ništavnosti u prostor ljubavi. Stoga njegova smrt nije potvrda ni uzvisivanje ništavila, već nijekanje ispraznosti, jer nam dopušta ući u otajstvo u kojemu shvaćamo da se naša stvorenost ne može svesti na umiranje, nego samo na ljubav. Nasuprot čovjeku koga Biblija zove ludim, bezumnim, nije prvenstveno obrazovan, učen čovjek, već čovjek koji se usudi prihvati­ti Boga, Kristov križ, proturječje ponudi da se navežemo na zemaljsko.

Lik bogataša iz Evanđelja, koga Bog pro­glašava bezumnim, ne odnosi se samo na naše društvo u kojemu ljudi razmišljaju i razgova­raju gotovo magijskim formulama i brojkama o deficitu i suficitu, o debalansu i rebalansu, o fiskalizacijama i monetizacijama, o poslovi­ma, ekonomskim programima, ulaganjima i proizvodnji. Ne, za svakoga postoji prijetnja da ono što smatramo blagom gomilamo za se­be i da zaboravimo da i hrvatska riječ bogat dolazi od riječi Bog. Postoji opasnost da zabo­ravimo da je konačni revizor dobara i naših ra­čuna uvijek i jedino Bog.

 

290616c

U sred ljeta treba pomisliti i na zimu: mnogi su već nabavili drva za duge zimske noći