Danas sv. Benedikt, zaštitnik Europe – Nižu se vreli dani: sutra toplotni udar

11 srp

Uz svetu braću Ćirila i Metoda kao zaštitnika Europe slavimo i  sv. Benedikta. Iako se blagdan sv. Benedikta stoljećima slavio na dan njegove smrti, 21. ožujka 547. godine premješten je na današnji dan, jer se u korizmeno vrijeme, kad je padao njegov blagdan, nije mogao dolično slaviti. Grob mu se nalazi u crkvi slavne opatije Monte Cassino, gradiću koji će rijetki posjetitelji Italije zaobići, jer je to mjesto gdje se puno toga lijepoga može vidjeti. U ikonografiji se sv. Benedikta obično prikazuje kao opata sa štapom i knjigom pravila u ruci, a kraj njega stoji gavran.

Rođen oko 480. godine u dobrostojećoj obitelji iz talijanske Nursije blizu Spoleta, školovao se u Rimu. O njemu se širi glas svetosti, pa ga mnogi dolaze vidjeti, slušati. Razne skupine monaha pozivaju ga da im bude duhovni otac i tako se pripravlja teren da Benedikt, utemeljenjem svojega reda zaore duboku brazdu u crkvi.

Stalnim boravištem, a ne seljenjem, svojega reda, cijelu tadašnju “selilačku Europu” pozvao je na prestanak seoba, a riječima: “Odložite mačeve!” na mir. Ipak, ono po čemu je zasigurno ostao najupamćeniji (i po čemu je najznačajnije usmjerio čitav zapadnjački mentalitet) jest geslo njegova reda: “Ora et labora!” (“Moli i radi!”). Osim molitve posebno je cijenio rad pa i poljodjelski. Njegova duhovna djeca, benediktinci, i ostale su učili kako valja raditi te se njima prvima može zahvaliti za osjećaj poštovanja rada ljudskih ruku, koji ni do danas na Zapadu nije izumro. Zbog svega toga papa Pavao VI. proglasio je sv. Benedikta zaštitnikom Europe čija bi povijest bez njega i djela koje mu je Bog namijenio vrlo lako krenula nekim drugim putem.

110716a

Sutra toplotni udar – Nižu se vreli dani. Posve je vedro. Jutros je 20 stupnjeva u Slunju ali će se tijekom dana temperatura podići iznad 30 stupnjeva. Prognoze govore o toplotnom udaru koji će sutra, u utorak, doseći vrhunac. Liječnici preporučuju da se između 10 i 17 sati ne izlazi na sunce, pogotovo ne bi smjeli izlaziti djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici, dijabetičari…Treba piti tekućinu… Vodostaji su  naših rijeka pali, vrtovi su suhi i bez zalijevanja povrće ni bi moglo izdržati do sljedeće kiše.

110716aa

Danas oko podne na Slunjčici

Poginuo u šumi – Kartka vijest PU Karlovačke kaže da je 7. srpnja u popodnevnim satima prilikom sječe drva u šumskom predjelu na području Ogulina smrtno stradao 63-godišnjak. Ovo nije prvi ni zadnji slučaj ovakvog stradavanja. Obično pojedinci odlaze sami u šumu a to nije dobro.

Jedna vijest iz Pakistana malo nas je ohrabrila. Naime, navikli smo izvještavati o progonima kršćana u ovoj zemlji. Ovaj put donosim ohrabrujuću vijest:

Abdul Sattar Edhi pokazao je ljudsko lice Pakistana. Bio je musliman koji je posvetio svoj život ljubavi prema bližnjemu, bez diskriminacije. Pomogao je mnogim katolicima. Učio je da ljubav ne zna za granice i nema barijera…To potvrđuje p. Emmanuel Parvez, župnik u Pansaru, 25 kilometara od Faisalabad, sjećajući se ovog filantropa koji se može usporediti s majkom Terezijom. Abdul Sattar Edhi preminuo je 6. srpnja 2016. Radi se o nacionalnom heroju Pakistana, koji se zauzimao za humanitarnu pomoć bez diskriminacije, tvorca jedne od najvećih privatnih fondacija u Pakistanu. “Abdul Sattar Edhi primjer je dobrote za naciju i njegovo humano služenje manifestacija je Božje ljubavi. Praznina koju je ostavio iza sebe nikad se neće popuniti” kažu pakistanski biskupi u izjavi za komisiju “Iustitia et pax”.(prema agenciji Fides)